Slučaj: Roman Polanski - Hot Spot
Home      Vijesti      Filmski      Hot Spot      Slučaj: Roman Polanski

Slučaj: Roman Polanski

Pred više od 30 godina optužen je zbog seksa s maloljetnicom, a tek se sada našao u pritvoru.

z.m. 28.09.2009 1 komentara

Slučaj: Roman Polanski

Romana Polanskog privela je u subotu, 26. rujna švicarska policija. Slavni redatelj došao je primiti nagradu za životno postignuće na Filmskom festivalu u Zurichu, ali nije stigao dalje od aerodroma. Priveden je na temelju međunarodne tjeralice koju je SAD za njim izdala 2005. godine.

Ovaj nagrađivani redatelj pred 31 godinu optužen je u SAD-u zbog spolnog odnosa s djevojčicom od 13 godina. Polanski je priznao krivnju, ali nije ostao čekati presudu. Napustio je zemlju i nikad se više nije vratio u SAD.

Njegovo uhićenje je nakon svih ovih godina pravo iznenađenje, pogotovo zato što je Polanski redovito dolazio u Švicarsku. Čak posjeduje i vikendicu na skijalištu u Gstaadu. Mnogi špekuliraju da je ovaj slučaj samo dio mnogo veće diplomatske igre između Švicarske i SAD-a. Naime, odnosi između ove dvije zemlje nategnuti su posljednjih mjeseci zbog toga što Švicarci odbijaju Amerikancima dati podatke o tajnim računima američkih državljana u švicarskim bankama. Tako bi ovo uhićenje bila svojevrsna 'zamjenska usluga' SAD-u.


'Roman Polanski: Tražen i poželjan', r: Marina Zerovich, trailer

SAD može u periodu od 60 dana zatražiti izručenje Polanskog koji, naravno ima pravo na žalbu. Njegov glasnogovornik izjavio je da će se svakako žaliti i iskoristiti sve pravne moći protiv izručenja. Redatelj ima dvojno francusko i poljsko državljanstvo pa su obje države uložile službeni prigovor američkim vlastima i poslale apel državnoj tajnici Hillary Clinton za njegovo puštanje iz pritvora.

Reagirale su i mnoge slavne osobe – peticiju za njegovo puštanje potpisale su glumice Monica Bellucci i Fanny Ardant, podupiru ga holivudki producent Harvey Weinstein i poljski redatelj Andrzej Wajda, kao i brojni drugi glumci i umjetnici.

Detalje o suđenju Polanskom 1978. godine iznio je dokumentarac 'Roman Polanski: Tražen i poželjan', redateljice Marine Zenovich, snimljen 2008. – iste godine kada je redatelj od suda u Los Angelesu zatražio odbacivanje svih optužbi protiv sebe.

Komentari
A: citadel 02.10.2009 Pogledaj profil

A nigdje se ne spominje da su njemu kao dječaku ubili majku u koncetracionom logoru i da su mu sljedbenici Charlesa Masona ubili trudnu ženu. Njegova prošlost se odrazila na njemu samom. Osuđujem njegove ispade ali zašto Amerika 30 godina nakon izdaje uhidbeni nalog? Jesu li u pitanju kvazimoralnosti ili je eu pitanju nešto drugo?