Film o ženskom papi podijelio Vatikan - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Film o ženskom papi podijelio Vatikan

Film o ženskom papi podijelio Vatikan

Na čelu Crkve u 9. stoljeću bila je žena, koja je osramotila Crkvu i ubijena pri porodu. Sramoti je i danas i to na filmu.

z.m. 23.06.2010 1 komentara

Film o ženskom papi podijelio Vatikan

Priča o ženskom papi provlači se već stoljećima kroz razna šuškanja i nagađanja. Ona se navodno zvala Ivana, bila je Engleskinja zaljubljena u benediktinskog redovnika s kojim je ljubovala i živjela prerušena u muškarca. Tako prerušena se zaredila, postala svećenik, kardinal i na kraju papa Ivan VIII. Sramotna smrt zadesila ju je u papinskoj procesiji, kada je počela rađati, a bijesna rulja ju je kamenovala. Nakon toga je - opet navodno - Vatikan počeo provjeravati spol pretendenata na papinsku stolicu pa su kardinali morali proći poprilično sramoran pregled od kojeg se, navodno, odustalo u 16. stoljeću. To je samo jedna od verzija priče koje su se kroz godine prenosile po modelu 'gluhog telefona', a Rimokatolička crkva, ali i velik dio povjesničara niječu ih već stoljećima. 

Film 'Papisa Ivana' temelji se na istoimenom romanu Amerikanke Donne Woolfolk Cross, a u glavnoj je ulozi njemačka glumica Johanna Wokalek. Njezinog ljubavnika glumi David Wenham ('Gospodari prstenova'), dok njezinog prethodnika papu Serguisa glumi John Goodman. Film redateljice Sönke Wortmann trenutno se prikazuje u talijanskim kinima i to s poprilično dobrom gledanošću, već je prikazan u Njemačkoj, a očekuje se i britanska premijera.


'Pope Joan', njemački trailer s engleskim titlovima

List L'Avvenire, glasnik Talijanske biskupske konferencije, film je proglasio 'prevarom' i 'ekstremno ograničenim' dok se L'Osservatore Romano, službeni list Vatikana koji je svojevremeno 'razapinjao' 'Da vincijev kod' i 'Anđele i demone', još nije oglasio po tom pitanju.

Zanimljivo je spomenuti da postoje 'dokazi' koji ukazuju na postojanje ženskog pape, a jedan od njih je drvena stolica sa rupom u sredini, sella stercoraria, koja je izložena u vatikanskom muzeju a navodno se koristili da se utvrdi spol pretendenata na papinsko mjesto koji bi goli ispod kadinalskih halja sjedali na nju. Drugi dokaz je da pape od 13. stoljeća izbjegavaju prolaziti rutom između bazilike svetog Ivana Lateranskog i Svetog Petra u Rimu, gdje je navodno razokrivena i skončala papa Ivana. A kao najjači dokaz izdvaja se postojanje kipa u katedrali u Sieni među papinskim bistama, koji je potpisan kao 'Johannes VIII, femina ex Anglia' - Papa Ivan VIII, žena iz Engleske.

Inače, o ovoj legendi je već snimljen istoimeni film 1972., kad je papisu Ivanu tumačila Liv Ullman u režiji britanskog redatelja Michaela Andersona, a za sve one koji žele znati više - klik!

Komentari
anonymous 03.08.2015

Poruka knjiga je super dobra