Iran želi da se Hollywood ispriča - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Iran želi da se Hollywood ispriča

Iran želi da se Hollywood ispriča

Američki filmaši posjetili Iran, ali bez protokolarnih susreta. Njih nema bez isprike za zločine Aleksandra Velikog i Mickeya Rourkea.

s.p. 03.03.2009 0 komentara

Iran želi da se Hollywood ispriča

Iran je pristao ugostiti holivudske zvijezde, ali traži od njih ispriku zbog uvreda koje američki filmovi navodno nanose Irancima. Lista spornih filmove je poduža, a najnovija 'uvreda' je 'Hrvač' u kojem se jedan od hrvača zove Ajatolah, pa Mickey Rourke prigodno gazi i trga iransku zastavu. Prije toga konzervativni Iranci ljutili su se na '300' u kojem su njihovi preci Perzijanci prikazani kao krvožedni i dekadentni osvajači.

Čak je i 'Aleksandar Veliki' upao na listu kritiziranih filmova jer je Aleksanadar, koji je razorio drevni Persepolis, pozitivno prikazan. Zato redatelj 'Aleksandra' Oliver Stone nije dobio očekivanu dozvolu za intervju s iranskim predsjednikom Ahmedinedžadom, koji je trebao biti iskorišten za biografski dokumentarac o iranskom lideru. Umjesto toga, savjetnici iranskog predsjednika su i Stonea nazvali 'dijelom Velike Sotone'.

Annette Bening, iranska glumica Fatemeh Motamed-Arya i Alfre Woodard u Teheranu

Predsjednički savjetnik Javad Shamaqdari izjavio je da će holivudska delegacija biti srdačno dočekana, ali to 'neće spriječiti Irance od zahtjeva za isprikom' zbog '30 godina uvreda i opetovanih napada'. Iranski filmski dužnosnici moći će se sastati s američkim filmašima tek nakon službene isprike Amera. 'Povjerovat ćemo u Obaminu politiku promjene tek ako vidimo promjenu i u Hollywoodu' - istakao je Shamaqdari i tako doveo američke goste u neugodnu situaciju. 

U američkoj delegaciji se inače nalaze predsjednik oskarovske Akademije Sid Ganis, producent 'Goniča zmajeva' William Horberg, Alfre Woodard iz 'Kućanica', redatelj Phil Robinson i Annette Bening. Njih je pozvala iranska filmska kuća Khane Cinema, koja s gostima organizira radionice glume, režije i izrade dokumentaraca, a prije je najavljivala i obilaske kulturnih ustanova. No, od protokolarnih susreta izgleda neće biti ništa. Bolje da Hollywood pošalje Mickeya Rourkea – bar on zna ispričavati se za životne propuste.

Komentari

Nema komentara.