Kome je smetao Sergio - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Kome je smetao Sergio

Kome je smetao Sergio

Brazilski diplomat borio se protiv američke okupacije Iraka, ali je na kraju ubijen kao 'američki čovjek'.

s.p. 10.05.2010 0 komentara

Kome je smetao Sergio

Nedavno je na HBO-e emitiran dokumentarac 'Sergio' posvećen ubijenom Visokom povjereniku UN-a za ljudska prava. Sergio Vieira de Mello bio je brazilski diplomat koji je pokušavao zaustaviti američku okupaciju u Iraku, ali je 2003. ubijen u strašnom bombaškom napadu. Iako se strastveno trudio uspostaviti mir, na kraju je i on završio kao meta pobunjenika koji su ga smatrali dijelom okupacijske strukture.


'Sergio', trailer.

Film rekonstruira spektakularni atentat, te su intervjuirana i dva vojnika koji su pokušali spasiti Sergia. Mada nisu uspjeli u tome, uspjeli su otkopati čovjeka koji je bio zatrpan pored njega.

Dokumentarac se bavi i Sergiovom uspješnom karijerom, zbog koje su ljudi govorili da je Sergio 'napola agent 007, a napola John F. Kennedy'. Idealistični Brazilac na kraju je završio kao tema knjige Samanthe Power 'Chasing the Flame: Sergio Vieira de Mello and the Fight to Save the World', a po toj knjizi je i snimljen film. A o spletkama u Iraku smima se sve više i više filmova, a među zadnjim primjerima je fikcionalni, ali vrlo poticajni triler 'Slobodna zona'.

Komentari

Nema komentara.