Politizirani Hollywood - PoliWood - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Politizirani Hollywood - PoliWood

Politizirani Hollywood - PoliWood

Barry Levinson otkriva zašto se slavni glumci bave politikom, političari glumom, a mediji zaglupljivanjem.

s.p. 29.10.2009 1 komentara

Politizirani Hollywood - PoliWood

Danas je većina holivudskih glumaca upetljana u neke političke nastupe - ili spašavaju pingvine ili Darfur, a obično podržavaju Obamu i slične liberale. Redatelj Barry Levinson je u svom dokumentarcu 'PoliWood' istražio vezu između politike i Hollywooda, te je pratio aktivnosti celebova kao što su Anne Hathaway, Spike Lee, Susan Sarandon i Rachel Leigh Cook. Oni su se uključili u rad nevladine i vanstranačke udruge Creative Coalition koja brani Prvi amandman, umjetničke slobode i slične stvari, a u svom djelovanju moraju surađivati s televizijom i ostalim medijima.

I baš je to ono što zanima Levinsona koji istražuje vezu glumaca i politike tako da pokazuje treći faktor u jednadžbi - medije! Levinson je duboko razočaran današnjom televizijom koju uspoređuje s 'rimskom cirkusom' i ističe da ona 'briše granicu između istine, stvarnosti i mitologije'. Njegov glavni zaključak je da u svijetu u kojem su 'političari slavne osobe' i 'slavne osobe moraju postati političari'. Iako u stvarnosti imaju vrlo malen ili nikakav utjecaj, poznati (i zgodni) glumci koriste svoju slavu i dobar imidž da bi skrenuli pažnju javnosti na neke probleme koji bi inače ostali nezapaženi.


'PoliWood', trailer.

Anne Hathaway priznaje da se osjeća ugodno samo kada govori o pitanjima koje je proučavala, no medije ionako ne zanima sadržaj, i to je problem. U ovom esejističkom fimu Levinson pokazuje da je ljevičarski Obama stekao vlast ne samo zbog svoje poruke, nego i zbog dobro odigrane 'uloge' predsjednika, te je i sam postao jedna od šarmantnih zvijezdi red carpeta. 

Levinson se sličnim problemom bavio i u satiri 'Predsjedničke laži' gdje je pokazao kako predsjednik SAD-a može lako povećati popularnost tako da izmisli rat i dobro ga prezentira uz pomoć medijskih stručnjaka. Usprkos svojim kritikama televizije, Levinson često gleda političare, glumce i sve ostale face na svom televizoru, no priznaje da se katkad i on zbuni jer slike prolaze toliko brzo da se često pita: 'O čemu je uopće bilo riječ?'

Komentari
A: matha 03.11.2009 Pogledaj profil

Jedva čekam ovaj dokumentarac. Bit će prava poslastica! Mislim da je svatko normalan primijetio spomenut fenomen. Svaka čast Levinson!