1. maj - početak socijalističkih subverzija - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      1. maj - početak socijalističkih subverzija

1. maj - početak socijalističkih subverzija

Ovogodišnji Subversive Film Festival bavi se socijalizmom, ima odvojeni teorijski i filmski program, a filmove prikazuje - čitav mjesec!

s.p. 31.03.2010 0 komentara

1. maj - početak socijalističkih subverzija

Treći Subversive Film Festival počinje na Festival rada, 1. svibnja, a traje - čitav mjesec koji je u znaku socijalizma! SFF će se održavati od 1. do 25. svibnja u kinima Europa, Tuškanac, Grič i SC te u zgradi bivšeg Muzeja suvremene umjetnosti, a kroz bogati filmski, teorijski i umjetnički program problematizirat će temu socijalizma. Velika novost je da će filmski i teorijski program biti odvojeni, a filmski program ove godine ima tri fokusa.

Kroz gotovo cijeli svibanj (1.-25.05.) u kinu Tuškanac publika će imati jedinstvenu priliku pogledati veliku retrospektivu jugoslavenskog filma, kroz 75 cjelovečernjih igranofilmskih naslova nastalih u periodu od početka 50-ih pa do kraja 80-ih godina, kao i retrospektivu radova Živojina Žike Pavlovića. Kao pojava od posebnog značaja istaknuta je Zagrebačka škola animiranog filma, koja će biti predstavljena kroz stotinjak naslova, uključujući retrospektivu Dušana Vukotića.

Drugi dio programa, koji će se od 09. do 15. svibnja odvijati u kinu Studentskog centra, donosi izbor iz latinoameričkih i istočnoeuropskih kinematografija, predstavljajući revolucionarni filmski modernizam 60-ih i 70-ih godina, ali i presjek suvremene latinoameričke filmske produkcije. 


'Kad budem mrtav i beo', r: Živojin Pavlović, isječak.

Treći segment filmskog programa, naslovljen 'Film kao subverzivna umjetnost', smješten je u atraktivni i intimniji prostor kina Grič, a u razdoblju od 17. do 22. svibnja predstavlja autore suvremenog političkog filma, trodnevnu filmsko-teorijsku školu i trodnevni filmsko-teorijski simpozij, na kojem će dvadesetak filmskih autora i teoretičara iz regije i inozemstva kritički rekonstruirati fenomen jugoslavenskog filma.

U teorijskom dijelu imamo također bogati program. Od 03. do 07. svibnja u kinu Europa održat će se velika međunarodna konferencija pod nazivom 'Krah neoliberalizma i ideja socijalizma danas' čiji su direktori Slavoj Žižek i Srećko Horvat. Uz već tradicionalnog gosta Žižeka, svoj su dolazak potvrdili brojni intelektualci kao što su Gianni Vattimo i Samir Amin i tridesetak sudionika iz Hrvatske i regije, a putem video-konferencije sudjelovat će i Noam Chomsky i Michael Hardt.

U Studentskom centru publika će se može zabaviti uz zanimljiv koncertni program (Tindersticks, Secret Chiefs 3 i Cinkuši) a od 08. svibnja do 02. lipnja u zgradi bivšeg MSU proslavljeni kustoski kolektiv WHW – Što, kako i za koga u sklopu SFF-a priprema izložbu pod nazivom 'Umjetnost uvijek ima posljedice'. Kasnije očekujete još informacija o filmskom i popratnom programu.

Komentari

Nema komentara.