Cesari vole biografije - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Cesari vole biografije

Cesari vole biografije

Prošla godina bila je prosperitetna za francuski film - kvalitetni domaći filmovi koji su punili kina sada su okrunjeni i Cesarima.  

s.p. 02.03.2009 0 komentara

Cesari vole biografije

'Seraphine' je najveći dobitnik 34. dodjele francuske filmske nagrade Cesar. Film Martina Provosta dobio je sedam kipića - za najbolji film, najbolju žensku ulogu (Yolande Moreau), najbolji scenarij, glazbu, fotografiju, scenografiju i kostime. Riječ je o biografiji slikarice Seraphine de Senlis, čiji je talent uoči Drugog svjetskog rata primijetio jedan gost kuće u kojoj je radila kao sobarica.

Veliki favorit za Cesara bio je još jedan biografski film, gangsterski 'Mesrine', koji je zapravo drugi dio 'Državnog neprijatelja br. 1'. Osvojio je dva Cesara: za režiju (Jean-Francois Richet) i glavnog glumca (Vincent Cassel  /naslovna/). Iako je u kategoriji najboljeg stranog filma izgubio na Oscarima, 'Valcer s Bashirom' Izraelca Arija Folmana uspio je ove godine osvojiti Cesara.


'Seraphine', r: Martin Provost, trailer.

Najbolja sporedna glumica je Elsa Zylberstein koja je glumila u 'Il y a longtemps que je t'aime' ('I've Loved You So Long'), a večer dodjele uveličale su i razne holivudske zvijezde: Sean Penn, Tilda Swinton, Monica Bellucci i Kristin Scott Thomas.

Poseban show bila je dodjela Cesara za životno djelo kojeg je dobio Dustin Hoffman koji je dan prije dobio i francusku Legiju časti. Prvo ga je na francuskom jeziku najavila Emma Thompson, a zatim je Dustin suznih očiju primio nagradu i odao priznanje 'Francoisu Truffautu, novom valu i francuskom filmu'. Hoffman je u silnim zahvalama Francuzima najavio da će 'čuvati ovu nagradu do kraja života' i požalio što odličja nemaju čarobnu moć da ga nauče francuski, a dodao je i da još uvijek nije izrekao posljednju riječ iako ima 71 godinu. Čestitke legendi!

Komentari

Nema komentara.