Francuski konj spreman za trku - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Francuski konj spreman za trku

Francuski konj spreman za trku

... zove se César i pokazao je čime raspolaže. Trideset mu je godina, no dobro se drži. U punom će sjaju istrčati pred znatiželjne 26. veljače.

h.p. 25.01.2005 0 komentara

Francuski konj spreman za trku

Za trenutak ćemo zaboraviti na zoologiju i dosjetke iz svijeta faune i biti ozbiljni. Ipak su Francuzi, ti tako cool i hoch ljudi u pitanju. Dakle i oni imaju svoju nacionalnu filmsku nagradu koja se svake godine dodjeljuje najzaslužnijima, a ove će se godine cijela ta večer darivanja i primanja desiti dan prije američkog Oscara.

Ukoliko ćemo suditi po nominacijama koje su svježe objavljene, na pozornicu pariškog kazališta Chatelet najviše bi se mogla penjati ekipa zaslužna za 'Long dimanche de fiançailles', ili kako smo navikli: 'A Very Long Engagement'. Čak dvanaest nominacija zaslužio je film Jean Pierre Jeuneta s Audrey Tatou u glavnoj ulozi. Vijesti o francuskom filmskom puritanizmu koji je provjeravao koliko je pojedino djelo francusko ili ne francusko dobile su tako svoj konačni epilog. Kamen smutnje u cijeloj storiji bila je izdašna financijska injekcija studija Warner Bros koja je za dežurne dušobrižnike bila nedopustivo američka, a time i nedopustivo ne francuska. Očigledno su se nacionalni i patriotski duhovi smirili kada je američko – francuska koprodukcija tako dobro prošla na nominacijskom stolu.

Dva filma podjednako će snažno puhati za vrat Jeunetovog posljednjeg filma. Osam nominacija sakupili su 'Les Choristes' te '36, quai des Orfevres' a nas će više zanimati kako su prošli strani filmovi. Za nagradu će se pofajtati '21 grama', 'Vječni sjaj nepobjedivog uma', 'Fahrenheit 9/11', 'Izgubljeni u prijevodu' i 'Motorcycle Diaries'. Sve neki glasoviti filmovi – fali im samo 'Mar adentro' pa da se zaokruži taj najpopularniji pametni popis filmova prošle godine. Ipak je Moore morao istisnuti nekoga...

Sve koje zanima potpuni pregled ovogodišnjih nominacija, pokoja o povijesti Césara ili recimo prošlogodišnji pobjednici trebaju se naoružati francuskim rječnikom i kliknuti ovdje!

Komentari

Nema komentara.