Oscar na francuski - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Oscar na francuski

Oscar na francuski

…se, kao što već znate, zove César, nije jestiv, također ide iz ruku akademije i prvenstveno nagrađuje Francuze. Najviše nagrada pobrao je film 'L 'Esquive'.

m.n. 28.02.2005 0 komentara

Oscar na francuski

Apsolutno vam je jasno, danas je nagradnjača day. Pohvale vrve sa svih strana, no mi vam kao alternativu američkom glamu nudimo malo europske kurtoazije. Kao što smo najavili, dan prije dodjele Oscara, 26. veljače u pariškom kazalištu Chatelet skupila se francuska filmska svita ne bi li nagradila najbolje domaće, ali i strane sineaste. I čini se, dala objašnjenje sintagmama poput 'francuska razmišljanja' i 'praviti se Francuz'.

Nakon što se afera oko (ne)francuštine Jeunetovog filma 'Long dimanche de fiancailles' (iliti 'Zaruke su dugo trajale' po naški) stišala i nakon što je film osvojio čak dvanaest nominacija za Césara, francuska mu je Akademij ipak zabila nož u leđa. Naime, glavni je César za najbolji film prilično iznenadno dopao u ruke filma 'L 'Esquive' (što bi rekli 'Izbjegavanje') kojeg u najavi nismo ni spomenuli, a isti je film odnio i nagrade za najboljeg redatelja (Abdellatif Kechiche), najbolji scenarij (Ghalia Lacroix) i najbolju debitanticu (Sara Forestier).

'L 'Esquive' (naslovna fotografija) inače djeluje kao zanimljiv uradak – riječ je o niskobudžetnoj priči (samo milijun dolara) o otuđenim tinejdžerima iz predgrađa koji pripremaju izvedbu drame iz 18. stoljeća, a većina glumaca su naturščici. Junetov 'Long dimanche de fiancailles' nažalost nije osvojio neku od većih nagrada, iako je pobrao pet 'utješnih' – za kinematografiju, produkcijski dizajn, kostimografiju, sporednu glumicu (Marion Cotillard) i za muškog debitanta (Gaspard Ulliel).

Prilično su razočarani bili i ovogodišnji kandidati za stranog Oscara, ekipa filma 'Clementov opus', budući da su Césara osvojili u samo dvije od osam kategorija – za najbolju glazbu i zvuk. Što se tiče ostale laureatske svite, Francuzi su najboljim stranim filmom proglasili Coppolin 'Izgubljeni u prijevodu', dok su nagradu za najbolji europski film doslovno bili prisiljeni podijeliti Emir Kusturica za 'Život je čudo' (još jedan dokaz koliko je popularan u Francuza) i Ken Loach za 'Jedan poljubac drag'. Počasnog su Césara Francuzi dali Willu Smithu koji ga je primio osobno, te nagradu posvetio 'svom heroju', Nelsonu Mandeli.
Komentari

Nema komentara.