Doba Césara - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Doba Césara

Doba Césara

Objavljene su nominacije za jednu od najprestižnijih europskih filmskih nagrada. Nažalost, francuski César će ponovo ostati u sjeni oskarovske mašinerije.

07.02.2004 0 komentara

Doba Césara

Filmska umjetnost je vrlo cijenjeni dio francuske kulture. Velika količina novca iz državnog proračuna izdvaja se za film, a posebnim sustavom carina i poreza stimulira se razvoj domaćih produkcija. Poticani proboj francuskog filma omogućio nam je naslove poput 'Amelie', 'Taxija', 'Leona',  'Nepovratno'....

Ove godine za najbolji francuski film nominirani su 'Bon voyage' (Jean-Paul Rappeneau), 'Les Invasions barbares' (Denys Arcand), 'Pas sur la bouche' (Alain Resnais), 'Les Sentiments' (Noémie Lvovsky) i animirani 'Les Triplettes de Belleville' (Sylvain Chomet).

Iako se francuska filmska industrija pokušava što više ograditi i obraniti od inozemnih utjecaja, ipak je Akademija filmske umjetnosti i znanosti predvidjela dvije kategorije za najbolji ne francuski film. Pod utjecajem sve jačeg europskog političkog integriranja nastale su kategorije za najbolji europski i najbolji strani film.

Ove godine u kategoriji europskog natječu se 'Dogville' Lars Von Triera, 'Good bye Lenin!' Wolfgang Beckera, 'Le migliori anni' Marca Tullia Giordane, 'Respiro' Emanuelea Crialesea i 'The Magdalene sisters' Petera Mullana. Kategorijom za strani film dominiraju, naravno, amerikanci: 'Gangs of New-York' Martin Scorsesea, 'Mystic River' Clint Eastwooda, 'The Hours' Stephena Daldrya, 'Elephant' Gusa Van Santa i 'Le Retour' Andreïa Zvyagintseva.

Fanny Ardant, domaćica 29. Cesara

Dobitnici se odabiru glasovima tri tisuće filmskih profesionalaca, što je utemeljitelj nagrade Georges Cravenne, glavni sekretar Akademije, argumentirao riječima: 'Umjetnici daju glasove umjetnicima, daleko od ogorčenih kritičara i loših procjena publike'. Prvotno se César dodjeljivao u trinaest kategorija, a broj se do danas povećao na devetnaest. Popis svih kategorija i ovogodišnjih nominacija možete naći na službenom siteu Césara.

Nagrada César je zanimljivo dizajnirana statua koju je osmislio i izradio kipar César, a po njemu je i dobila ime. Sama ceremonija dodjele je vrhunski francuski kulturni događaj, a uvijek se održava posljednjih dana veljače ili početkom ožujka. Ove godine krema francuskog filma okupiti će se 21. veljače u Théâtre Musical de Paris Châtelet. Kako i priliči, cijeli spektakl uživo prenosi televizija. Ekskluzivna prava na emitiranje osamnaest je godina imala televizijska kuća Antenne 2, sve dok joj ih 1994. nije preoteo Canal+. Domaćica ovogodišnje dodjele je glumica Fanny Ardant koja je istu nagradu dobila 1997. za ulogu u Gabriel Aghionovom 'Pedale Douce'.

César je, kao i većina sličnih nagrada, nastao po uzoru na američkog rođaka Oscara 1975. godine, a prvi put je dodijeljen godinu dana kasnije. No ni danas, nakon gotovo tri desetljeća, učeniku nije pošlo za rukom da nadmaši učitelja.

Komentari

Nema komentara.