Memoari vrijedni 12 mil $ - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Memoari vrijedni 12 mil $

Memoari vrijedni 12 mil $

Woody Allen potpisao je ugovor za svoju najavljenu autobiografiju s američkom izdavačkom kućom Penguin's Riverhead

18.10.2003 0 komentara

TRIVIJA

1. Kako se zove trenutno najpopularniji stanovnik Berlinskog zoološkog vrta, četveromjesečni polarni medvjedić?
2. Koje godine se zbio najveći potres koji je ikada poharao beli Zagreb grad?
3. Kako se naziva novi mjesečnik demokrata i socijalista kojemu je ovaj mjesec izašao 2. broj, a okuplja anti-autoritarne demokratske ljevičare iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih bivših jugoslavenskih republika? a) Nova staza b) Jednakost c) Novi plamen d) Bratstvo.
4. U Spielbergovim Bliskim susretima treće vrste iz 1977. na kraju filma vanzemaljci se spuštaju pokraj jedne vulkanske tvorevine specifičnog imena koja se nalazi u Wyomingu, a ujedno je i prvi nacionalni spomenik SAD-a. Znate li ime tog, još u indijanska vremena štovanog, nacionalnog blaga?  
5. Mnogo je dugih i dosadnih filmova kroz koje se probijaju samo istinski filmofili. Jedan takav je i Sotonski tango Bele Tarra koji opisuje jesen u jednom mađarskom selu, a čije su prikazivanje u zagrebačkoj Kinoteci novinari popratili natpisima o ekipi koja na projekcije odlazi sa sendvičima i termosicama. I nisu ljudi bili blesavi jer film traje punih: a) 250min; b) 350min; c) 450 min; d) 550 min        

OPĆA KULTURA

1. „Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free“ ili u prijevodu: «Daj mi svoje umorno, siromašno i izmrcvareno mnoštvo što čezne za slobodom…» tekst je iz pjesme 'The New Colossus' američke pjesnikinje Emme Lazarus koji je ispisan na jednom svjetski poznatom spomeniku. Kojem?  
2. Povežite kršćanske svece i njihove atribute tj. elemente identifikacije: a) Sv.Lovro; b) Sv. Petar; c) Sv. Blaž; d) Sv Lucija i 1) oči na tanjuru;  2) grablje; 3) roštilj; 4) ključevi
3. Poredajte države po mnogoljudnosti od veće prema manjoj: a) Kina, b) Japan, c) Mongolija,  d) Rusija, e) Indija.          
4. Dobitnici nagrade C.A.C-a i  C.A.C.I.B. –a  mogu biti jedino : a) psi, b) konji, c) najbolji fitnes treneri na svijetu, d) hrvači.   
5. Navedite poštanske brojeve za sljedeće hrvatske gradove: a) Vukovar, b) Bjelovar, c) Karlovac, d) Varaždin.

KNJIŽEVNOST

1. Za uhodavanje počet ćemo s detektivskim djelima. U poznatoj detektivskoj kratkoj priči 'Ubojstva u ulici Morgue Edgara' Allana Poea lik detektiva do rješenja slučaja dolazi isključivo metodom dedukcije. Za prvi bod odgovorite kako se zvao Poeov detektiv, a za drugi koja je grupa snimila istoimenu pjesmu inspiriranu upravo ovom pričom?   
2. Nastavljamo u detektivskom tonu. Ok, znate sve o njoj, sve romane, sve glavne likove, gledali ste sve reprize repriza Poirota, ali znate li kako se zove drama Agathe Christie koja se još od davne 1952. godine prikazuje u londonskom Ambassador’s Teatru i time je postala najduže prikazivana predstava u povijesti?
3. Svi znamo nabrojati barem tri dobitnika Nobelove nagrade za književnost pa i hvaliti se Andrićem, no jeste li u stanju nabrojati tri Nobelovke? Do danas je svega 10 književnica osvojilo tu prestižnu nagradu.  
4. Nedavno je završio 29. SFeraKon – najveća konvencija znanstvene fantastike u Hrvata i tradicionalno im je glavni gost bio jedan svjetski poznati pisac SF-a. Ove je godinu tu časnu dužnost obavio jedan američki pisac, začetnik cyberpunka i kolumnist časopisa Wired čiji je prvi roman, Involution Ocean objavljen 1977. godine. Za prvi bod pogodite o kojem je piscu riječ, za drugi bod navedite koje je narodnosti njegova žena (inače poznata feministica), a za treći bod recite pod kojim je pseudonimom ovaj pisac 1983.g. objavio manifest 'The New Science Fiction' te počeo izdavati fanzin/newsletter CheapTruth.  
5. Nedavno preminuli pisac Kurt Vonnegut posebno je poznat po svome romanu Klaonica 5 (Slaughterhous-Five) u kojemu glavnog lika Billyja Pilgrima otmu vanzemaljci s planeta Tralfamadore čija je najbizarnija karakteristika njihov izgled koji neodoljivo podsjeća na jednu vrlo prizemnu stvar. Dakle kako ti Tralfamadorci izgledaju?


GLAZBA

1. Povijest neodlučnih roditelja lomila se i na leđima jednog od najpoznatijih američkih rock gitarista. Momka rođenog 1942. u Seattleu, majka poluindijanka s korijenima u plemenu Cherokee i otac Afroamerikanac krstili su imenom Johnny Allen, ali su se negdje oko njegova trećeg rođendana predomislili i prekrstili ga u Jamesa Marshalla, od čega potječe njegov nadimak kojim će se upisati u povijesne anale? On je?
2. Svi se dobro sjećamo Rossa, Chandlera, Monice, Phoebe, Rachel i Joeya. Naravno to su Friends ili kod nas Prijatelji. Od vas tražimo da nam kažete kako se zove naslovna tema serije i koji band je izvodi.    
3. Kad smo već krenuli s mainstreamom, zabrazdimo još više! Prvi duet Michaela Jacksona i Paula McCartneya iz 1982. godine zvao se 'The Girl is Mine' i bio je prvi singl s megapopularnog Thrillera, a mi tražimo ime onog drugog, objavljenog godinu dana kasnije na McCartneyevom albumu Pipes of Peace.
4. Ajmo još malo u pop povijest koja kaže ovako - sreli su se 1981. u dućanu s elektroničkom opremom na Kings Roadu u Chelseaju i shvatili da imaju dosta toga zajedničkog, naravno u glazbi. Odmah su počeli suradnju, vježbali i snimali prvo u stanu jednog od njih, kasnije u malom studiju u Camdenu. Iz tog ranog razdoblja potječu neki od njihovih najvećih hitova. Prvotno su djelovali pod imenom West End, a svoju šansu za probitak dobili su kad je jedan od njih po novinarskom zadatku otišao u NY intervjuirati The Police i uspio uvaliti svoj demo hit producentu Bobbyju Orlandu. Oni su?
5. Klaxons, nove nade i spasitelji brit-rocka, netom su objavili prvi album na kojem se nalazi skladba koja ime dijeli s teškoprohodnom, nagrađivanom romančinom Thomasa Pynchona iz 1972. godine, čija je radnja smještena u zadnje dane 2. svjetskog rata a, između ostalog, bavi se njemačkim raspačavanjem V-2 raketa. Kako se zove ovaj roman?

FILM

1. Kako se zove glumac idejni začetnik Tribeca Film Festivala koji je upravo završio i na kojem je, u vankonkurentskom programu Spotlight, prikazana crna komedija Gorana Paskaljevića Optimisti.
2. Uz Tribecu u New Yorku će se od ove godine održavati još jedan festival nazvan prema 1.45 milja dugom željezničkom nadvožnjaku na zapadnoj strani Manhattna – High Line Festival. Koji je poznati pjevač prvi programski direktor ovog festivala?
3. Koja je tematska odrednica ovogodišnjeg filmskog programa Queer Festivala u Zagrebu?
4. Što znači skraćenica DVD?
5. Koje su se godine za Oscara natjecali Prohujalo s vihorom, Poštanska kočija i Čarobnjak iz Oza? a)1938; b)1939; c) 1940

 


ODGOVORI

TRIVIJA

1. Knut
2. 1880.
3. c) Novi plamen
4. Devils Tower
5. c) 450min

OPĆA KULTURA

1. Kip slobode
2. 1. a-3, b-4, c-2,d-1
3. a, e, d, b, c
4. a) psi
5. a) Vukovar 32 000; b) Bjelovar 43 000; c) Karlovac 47 000 d) Varaždin 42 000

KNJIŽEVNOST

1. Detektiv C. Auguste Dupin; grupa Iron Maiden (album Killers)
2. Mišolovka
3. Selma Lagerlöf, Grazia Deledda, Sigrid Undset, Pearl Buck, Gabriela Mistral, Nelly Sachs, Nadine Gordimer, Toni Morrison, Wislawa Szymborska, Elfriede Jelinek
4. 1) Bruce Sterling  2) Srpkinja  3) pseudonim Vincent Omniaveritas
5. Poput otčepljivača odvoda

GLAZBA

1. Jimi Hendrix
2. 'I'll Be There For You'  The Rembrandts
3. Say, Say, Say
4. Pet Shop Boys
5. Gravity's Rainbow

FILM

1. Robert De Niro
2. David Bowie
3. Balkanski queer
4. Digital Versatile Disk
5. b)1939

 

Komentari

Nema komentara.