Svijet ratuje za Oscara - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Svijet ratuje za Oscara

Svijet ratuje za Oscara

Dok se Srbi, Bosanci i Izraelci još bave prošlim ratovima i njihovim posljedicama, Rusi šalju 'Sirenu' da im ispuni želju za Oscarom.

s.p. 25.09.2008 0 komentara

Svijet ratuje za Oscara

Filmske nacije iz cijelog svijeta šalju svoje kandidate za Oscara – a među njima su i hvaljeni i nagrađivani filmovi koji su posjetili i Hrvatsku. Na ovogodišnjem Motovunu mogli ste vidjeti 'Sirenu' ('Rusalku') /naslovna/, 'rusku Amelie' u kojoj glavna junakinja ispunjava ljudima želje. Tijekom snimanja redateljica Ana Melikjan suočila se s nedostatkom sredstava i prekidom snimanja, a uz to je bila i u poodmakloj trudnoći. Ipak, uza sve muke i trudove - njezin film je prestigao mnoge jake ruske konkurente u utrci za Oscara. 

Na Motovunu se trebao prikazati i srpski film Gorana Markovića 'Turneja' o grupi beogradskih glumaca na turneji po 'srpskoj Krajini' usred rata 1993. godine. Redatelj je izjavio da je to 'najveći i najkompliciraniji projekt u njegovoj karijeri' i da je iz sebe izvukao maksimum, a posebno se hvali i glumačka ekipa u kojoj se nalazi i naša Mira Furlan. Na festivalu u Montrealu 'Turneja' je od strane filmske kritike (FIPRESCI) proglašena najboljim filmom, a žiri je Markovića nagradio za najbolju režiju.


'Turneja', r: Goran Marković, trailer

Bosanci pak šalju još jedan film ratne tematike - 'Snijeg' Aide Begić koji je otvorio Sarajevo film festival, a premijerno je prikazan na ovogodišnjem Cannesu gdje je osvojio nagradu za najbolji film u programu Tjedan kritike. Film se bavi dilemama bosanskih žena koje moraju odlučiti žele li ostati u svojim selima koja su opustjela od rata ili će sve prodati investitorima.

Izraelci su za svog predstavnika odredili 'Valcer s Bashirom', animirano-dokumentarni film Arija Folmana u kojem se on prisjeća vlastitog ratnog puta u Libanonu 1980-tih. Dok intervjuira svoje prijatelje i ratne drugove, Folmanu se vraćaju slike iz rata, što je snimljeno uz animiranu tehniku. Film će se moći eventualno kandidirati i za najbolji (animirani) film, no zbog propozicija američke Akademije, neće se moći prijaviti i za Oscara za dokumentarac.


'To verdener', r: Niels Arden Oplevt, trailer

Danci su također objavili svoj prijedlog za Oscara za film na stranom jeziku - 'To verdener' ('Worlds Apart') Nielsa Ardena Oplevta. To je drama rađena prema istinitoj priči o djevojci iz sljedbe Jehovinih svjedoka koja se zaljubila u mladića koji je nevjernik i tako izazvala razne komplikacije. Film je bio veliki hit u Danskoj i prodao čak 300 tisuća kino-ulaznica.

Nominacije za strane Oscare pristižu do 1. listopada, a 22. siječnja 2009. će se objaviti nominacije za najuži krug finalista, od kojih će jedan trijumfirati na 81. dodjeli Oscara koja se održava 22. veljače u Hollywoodu.

Komentari

Nema komentara.