Sarajevo dočekuje zvijezde - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Sarajevo dočekuje zvijezde

Sarajevo dočekuje zvijezde

14. SFF se otvara uz razne slavne filmaše. Navratio Orlando Bloom, dolaze Charlie Kaufman, Kevin Spacey i Todd Haynes, a s njima i dobri filmovi.

s.p. 15.08.2008 0 komentara

Sarajevo dočekuje zvijezde

Sarajevo Film Festival dočekuje svoje zvijezde - na popisu uglednih gostiju je i otkačeni scenarist Charlie Kaufman. Taj oskarovac je autor scenarija za kultne filmove kao što su 'Biti John Malkovich' i 'Adaptacija', a na festival dolazi predstaviti svoj redateljski debi ‘Synecdoche, New York’. Počasni gost Sarajevskog festivala je redatelj Todd Haynes, za kojeg je priređen program 'Tribute To', u kojem će publika moći vidjeti njegove filmove 'Otrov', 'Zlatni baršun', 'Nema me' i dr.

Iz Hollywooda dolazi i Kevin Spacey, koji je obećao usput posjetiti i Dubrovnik, a u Sarajevo je već doputovao i veliki kineski redatelj Jia Zhang-ke, koji svojim filmom '24 City' otvara program Panorama 14. SFF-a. Ostali gosti također zaslužuju spomen - Mike Leigh, Terry George, Agnes B., Masimo Gaudioso, Hugh Hudson, Branko Lustig, Slavoj Žižek, Sharon Maguire, te Nuri Bilge Ceylan kao predsjednik međunarodnog žirija.


Trailer za 'Nema me', još jedan kultni film Todda Haynesa na ovogodišnjem SFF-u

Sarajevo Film Festival je i prije početka posjetila jedna prava holivudska zvijezda - Orlando Bloom. On je prije toga bio u Zagrebu, gdje je viđen na večeri zajedno s hrvatskim producentom Brankom Lustigom, s kojim je surađivao na filmu 'Kraljevstvo nebesko'. Nakon tog kratkog posjeta, Bloom je otišao u Sarajevo gdje je objavio svoje namjere - traži lokacije za snimanje filma u kojem će biti koproducent. Riječ je o ekranizaciji knjige 'Fools Rush In' američkog filmaša Billa Cartera, koji je živio u Sarajevu baš za vrijeme srpske opsade. Film će režirati brazilski redatelj Andrucha Waddington, a Bloom će za ovaj film osigurati dosta poznatih glumaca. Tako je Variety već javio kako će uz Blooma u filmu glumiti i iskusni Liam Neeson, a pregovara se i s oskarovcem Javierom Bardemom, koji bi mogao dobiti sporednu ulogu. Odlična vijest za regionalne koprodukcije - možda Lustig sredi i nekim hrvatskim glumcima uloge u ovom filmu o Sarajevu.

Hrvatski glumci i filmaši će u svakom slučaju biti u Sarajevu, i to predstavljajući razne filmove u konkurenciji. Kao što smo i najavili, u konkurenciji dugih filmova su filmovi 'Kino Lika' Dalibora Matanića i 'Buick Riviera' Gorana Rušinovića, u programu kratkih bit će animirani 'Morana' Simona Bogojevića Naratha i 'Ona koja mjeri' Veljka Popovića, a u dokumentarnoj konkurenciji su 'Tri' Gorana Devića, 'Slučajni sin' Mršića i Zubera, te 'Maturanti i plesači' Vedrana Šamanovića. U regionalnom programu Fokus publici će se predstaviti i 'Iza stakla' Zrinka Ogreste, brojni hrvatski filmski djelatnici dolaze u goste 2. Sarajevo Talent Campusa, a glumica Marija Škaričić će na ovogodišnjem SFF biti članica međunarodnog žirija.


'Strah(ovi) od mraka', teaser

Festival inače traje od 15. do 25. kolovoza, a otvara se projekcijom bosanskog filma izvan konkurencije, 'Snijega' Aide Begić koji će biti i u programu ovogodišnjeg Toronta. U programu Festivala izdvojili bi kontroverzni dokumentarac Errola Morrisa 'Standard Operating Procedure', animirani 'Valcer s Bashirom', nagrađivanu 'Gomoru' i animirani horor omnibus 'Strah(ovi) od mraka' kojeg smo već predstavili ovdje. Čitav program najvećeg filmskog festivala u regiji možete pogledati na službenoj stranici ovdje, a možete očekivati i naše vijesti o zapaženim i nagrađenim filmova 14. SFF-a.

Komentari

Nema komentara.