Da li se Spielberg prodao Kinezima? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Da li se Spielberg prodao Kinezima?

Da li se Spielberg prodao Kinezima?

Olimpijada u Pekingu je tek 2008., ali već se zahuktava rasprava oko redatelja koji preko Olimpijade reklamiraju i komunistički režim.

s.p. 17.08.2007 0 komentara

Da li se Spielberg prodao Kinezima?

Poznati kineski umjetnik Ai Wei Wei  dizajnirao je novi pekinški olimpijski stadion, nazvan 'Ptičje gnijezdo', no više ne želi više imati ništa s njim. Njegov koncept stadiona uključivao je i pomični krov, ali se od toga odustalo iz sigurnosnih i financijskih razloga. No, nije se odustalo od pokušaja da se na ceremonijama otvaranja i zatvaranja Igara Kina prikaže u što raskošnijem izdanju, za što će biti zaduženi mnogi ugledni redatelji. To korištenje umjetnosti u svrhu propagande samo je dodatno razgnjevilo kineskog umjetnika.


Prilog s Al-Jazeere o Ai Wei Weiju i Olimpijadi u Pekingu

Ai Wei Wei, koji potječe iz obitelji koju je progonio komunistički režim, nema dlake na jeziku, pa je povukao svoju podršku Olimpijskim igrama i tvrdi da one ne predstavljaju pravo lice Kine. Za Olimpijadu su se okupili 'svi usrani redatelji svijeta', nediplomatski je komentirao Ai. Ai je izjavio da ne voli nikog tko besramni zlorabi svoju profesiju, i nema moralne stavove. 

Ta kritika očito je aluzija i na Stevena Spielberga, koji je u travnju prošle godine objavio kako je angažiran kao konzultant za ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijade u Pekingu.  No, čini se da za Spielberga taj angažman nije samo prilka da nešto zaradi, već iza stoga stoji i težnja da se 'promoviraju univerzalna moralna načela', što je naglasio i sam Steven. Tako je nedavno  Spielbergov glasnogovornik nagovijestio da, ukoliko Kina ne prestane s protivljenjem slanju mirovnjaka u Darfur, redatelj razmatra odustajanje od angažmana oko Olimpijade. Par dana kasnije, dogovor u UN-u je postignut, pa Spielberg ostaje u igri, ali ne prestaje s angažmanom oko humanitarne krize u Darfuru.  

Istina, Spielberg nije Richard Gere, pa se ne angažira toliko za prava Tibetanaca, koji također traže od uglednih umjetnika da iskoriste pažnju javnosti i kritički progovore o kineskim vlastima. No u cijeloj toj polemici raspravlja se o Spielbergu, koji je samo savjetnik, a ne spominju se previše oni koji su zaduženi da režiraju otvaranje i zatvaranje igara. Jedan od dva koredatelja je ugledni Zhang Yimou, autor raskošnih spektakala kao što su 'Heroj' i 'Kuća letećih bodeža'. On se mudro drži po strani i ne uključuje u rasprave, po načelu 'neću politiku u svoju butigu'. To ga je (zasad) spasilo od žešćih kritika onih koji su u opoziciji kineskim vlastima, a ne sumnjamo da će njegove ceremonije na Olimpijadi zadovoljiti visoke estetske standarde. Osim toga, spektakl će sigurno biti i u skladu s važećom ideologijom, za što će se dobro pobrinuti i koredatalj Zhang Jigang. Jer taj majstor za sletove nije samo ugledni koreograf, on je i – general kineske armije.

Komentari

Nema komentara.