Pula gravitira – Jadranu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pula gravitira – Jadranu

Pula gravitira – Jadranu

Hrvatski filmski festival vraća se regionalnoj suradnji i predstavlja film koji je umalo propao zajedno s Jugoslavijom.

s.p. 04.07.2007 0 komentara

Pula gravitira – Jadranu

Već smo vam opširno predstavili domaću konkurenciju, popularni program, program Europolisa – Meridijana i popratni program, ali to još nije sve od Pula film festivala. Novost na festivalu je i Jadranski program informativno – sajamskog tipa, u kojem se predstavljaju kinematografije jadranskih zemalja (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija) putem odabranih filmova, najava i inserata, te kroz predstavljanja materijala vezanog uz filmove. Osim toga, ovaj program je i priprema za Jadranski filmski sajam koji će biti pokrenut naredne godine, na jubilarnom 55. festivalu, te bi trebao Pulu ponovno učiniti mjestom okupljanja filmskih umjetnika i producenata iz regije. 

U Jadranskom programu talijansku kinematografiju, uz film 'Slani zrak' u konkurenciji, predstavlja film za djecu i mlade 'Salvatore – Questa è la vita' Giana Paola Cugna. U retrospektivi jadranskih kinematografija Crna Gora se predstavlja suvremenom dramom 'Opet pakujemo majmune' Marije Perović, Albanija dramom 'Noć bez mjeseca' Artana Minarollija, a Bosna i Hercegovina ratnom dramom 'Savršeni krug' Ademira Kenovića i s dva kratka filma 'Hop, Skip & Jump' i '42½'. Slovenija također pokazuje svoju igranu produkciju, i to s filmom 'LJ...kao ljubav' Janje Glogovac

Posebna projekcija u Jadranskom programu pripada filmu koji iza sebe ima priču koja 'kao da je iz filma'. Posljednji film bivše Jugoslavije, 'Belle epoque – posljednji valcer u Sarajevu' /NASLOVNA/ Nikole Stojanovića, dovršio je snimanje 1990., da bi postprodukcija započela 1991., samo nekoliko mjeseci prije početka rata. Tijekom opsade Sarajeva, filmski negativi bili su u Jadran filmu u Zagrebu, a radni materijal u Bosna filmu u Sarajevu. Kako bi spasio film, producent Bakir Tanović prebacio je materijale u svoju kuću. Postprodukcija filma dovršena je nakon punih 17 godina u laboratoriju Jadran filma, i film će u subotu, 21. srpnja, u nazočnosti filmske ekipe imati i svoju svečanu hrvatsku premijeru, koja je ujedno i njegovo prvo inozemno prikazivanje. Glazbu i songove za film napisao je Arsen Dedić, a od hrvatskih glumaca u njemu nastupaju i Zvonko Lepetić (u svojoj posljednjoj ulozi), Filip Šovagović, Ante Vican, Jozo Lepetić i Ines Fančović.  

Na sjednici Vijeća Festivala jednoglasno su imenovani i članovi Ocjenjivačkog suda 54. Festivala. To su redatelj najnagrađivanijeg novog hrvatskog filma 'Ta divna splitska noć' Arsen Anton Ostojić, glumački veteran i dugogodišnji predavač na ADU Tonko Lonza, prošlogodišnji dobitnik Zlatne Arene za najbolju kameru u filmu 'Volim te' Branko Linta, prošlogodišnja osvajačica nagrade 'Vladimir Vuković' za najbolju filmsku kritičarku Diana Nenadić, te prošlogodišnja dobitnica Zlatne Arene za najbolju glazbu u filmu 'Što je muškarac bez brkova' Tamara Obrovac

U programu Hommage odat će se počast Dušanu Vukotiću, ali i dobitnicima ovogodišnjih prestižnih nagrada. Među njima su dobitnik 'Vladimira Nazora' za životno djelo Krsto Papić, dobitnik Vjesnikove nagrade 'Krešo Golik' Ante Peterlić, te osvajač nagrade 'Fabijan Šovagović' Josip Bobi Marotti.  Uz projekcije dobitnika nagrađenih na Danima hrvatskog filma, ni to još nije sve od hrvatskog filma, nacionalni filmski festival  sprema još i posebno predstavljanje domaćeg filma. 

Naime, Hrvatska će se na Jadranskom programu predstaviti s programom Prvi pogled na kojem će se prikazati inserti/najave filmova čije snimanje još uvijek traje. Tako se sprema čak 12 (!) dugometražnih filmova najuglednijih hravatskih autora:

1. 'Žena bez tijela' Vinka Brešana

2.'Razdanjivanje' Zrinka Ogreste

3. 'Drvo života' Zorana Tadića

4. 'Pukotine' Tomislava Radića

5. 'Caruso' Lordana Zafranovića

6. 'Lumpijeva kuća' Brune Gamulina

7. 'Kino Lika' Dalibora Matanića

8. 'Buick Rivera' Gorana Rušinovića

9. 'Crnci' Zvonimira Jurića i Gorana Devića

10. 'Duh babe Ilonke' Tomislava Žaje

11. 'Ničiji sin' Arsena Antona Ostojića

12. 'Zapamtite Vukovar' Fadila Hadžića 

Komentari

Nema komentara.