Nagrađeni na 16. DHF-u - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Nagrađeni na 16. DHF-u

Nagrađeni na 16. DHF-u

Većina nagrada veteranima i etabliranima - Babaji, Krelji, Snježani Tribuson i Schmidtu. Najbolji debitantski film je 'Ubil bum te' Nikole Strašeka.

filmski.net 23.04.2007 0 komentara

Nagrađeni na 16. DHF-u

U petak navečer završili su u Zagrebu 16. Dani hrvatskog filma. Veliku festivalsku nagradu i Oktavijana za najbolji dokumentarni film dobio je 80-godišnji veteran Ante Babaja za 'Dobro jutro', dok je nagradu za režiju dobio Petar Krelja za dokumentarni film 'Moja susjeda Tanja'/NASLOVNA, priču o turbulentnom životu redateljeve susjede, prijateljice i glumice ('Vlakom prema Jugu') Tanje Kursar.

Nagradu za najbolji scenarij osvojio je Branko Schmidt za 30-minutni dokumentarac 'Panj pun olova', priču o mirnodopskoj resocijalizaciji trojice ratnih veterana, a Oktavijana za najbolji igrani film Snježana Tribuson za film 'Tri ljubavne priče'. Tribusoničina crnohumorna priča o tri žene koje su na različite načine zlostavljane od muškaraca ujedno je osvojila jednu od najboljih prosječnih ocjena u povijesti nagrade Oktavijan – 4.8.

Unatoč prevagi veterana među nagrađenima, nagrađen je i jedan debitant - Nikola Strašek s kvartovskim krimi dokumentarcem rašomonske strukture 'Ubil bum te!' koji je prije manje od mjesec dana osvojio Grand Prix 7. Filmske revije kazališne akademije - FRKA-e. Film se bavi sudbinom trojice tridesetogodišnjaka čije je živote zauvijek promijenio jedan kriminalni čin. Strašek je dobio nagradu za najboljeg debitanta i nagradu 'Jelena Rajković' za najboljeg mladog autora.

U skandalozno lošoj animiranoj konkurenciji pobijedio je macho crtić noirovskog ugođaja 'Unplugged' Stjepana Mihaljevića, jedno od rijetkih pristojnih crtića koje smo imali prilike odgledati na Festivalu, dok su u konkurenciji eksperimentalnog filma Oktavijana podijelili Damir Čučić za film 'Mala smrt' i Galeb Vekić za 'They'.

Nagrada Ocjenjivačkog suda Salona odbijenih za najbolji film koji nije uvršten u konkurenciju Dokumentarni film 'Odabrani od Boga', redatelja Savudina i Dragutina, dok je Zlatnu Uljanicu, nagradu katoličkog tjednika Glas Koncila dobio film 'Tragom sjećanja' Davora Borića.

Važnije nagrade 16. DHF-a
Velika nagrada: 'Dobro jutro', r. Ante Babaja
Najbolja režija: Petar Krelja, 'Moja susjeda Tanja'
Najbolji scenarij: Branko Schmidt, 'Panj pun olova'
Najbolja glazba: Arsen Dedić ('Dragi Vincent' i 'Zakaj sam pevca razapel')
Najbolji debitant i nagrada 'Jelena Rajković' za najboljeg mladog autora: Nikola Strašek 'Ubil bum te!'

Nagrade Oktavijan
Igrani film: 'Tri ljubavne priče', r. Snježana Tribuson, (4,8)
Dokumentarni film: 'Dobro jutro', r. Ante Babaja, (4,63)
Animirani film: 'Unplugged', r. Stjepan Mihaljević, (4,17)
Eksperimentalni film: 'Mala smrt', r. Damir Čučić i 'They', r. Galeb Vekić, (4,0)
Namjenski: 'Oscar City', r. K. Petrović, R. Grgić, A. Petrović, (4,6)
Glazbeni video: Rundek i Cargo orkestar: 'Put u sumrak', r. Radislav Jovanov Gonzo, (4,5)

Komentari

Nema komentara.