Hot, hot!!! Stranci traže ljubav u Puli - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Hot, hot!!! Stranci traže ljubav u Puli

Hot, hot!!! Stranci traže ljubav u Puli

Što je zajedničko Tarantinu, Menzelu, Manojloviću, Marianne Faithfull i Catherine Breillat? Svi besplatno 'traže ljubav' na 54. Puli.

n.k. 18.06.2007 0 komentara

Hot, hot!!! Stranci traže ljubav u Puli

Pod nazivom Europolis-Meridijani, međunarodna konkurencija za pulsku Zlatnu arenu ove će se godine vrtiti od 12. do 15. srpnja.  2007., na pulskom Kaštelu i u dvorani Circola, i to, zahvaljujući obilatoj potpori T-coma – besplatno!

Nacionalni i popularni program u Areni kreću 16. i traju do 21. srpnja, no o njima više nakon što ih blagoslovi Festivalsko vijeće na sjednici 18. lipnja.

U selekciji Europolis-Meridijani, ukupno je 10 naslova od kojih su 7 hrvatske, a 3 istarske premijere, budući će u trenutku prikazivanja u Puli dva već igrati u kinima u ostatku Hrvatske,a treći premijerno biti prikazan na VFF.
 
Tko će od njih doma odnjeti međunarodnu Zlatnu arenu odlučivat će Ocjenjivački sud čija je predsjednica Eva Zaoralova, umjetnička ravnateljica festivala u Karlovym Varyma, a članovi Serge Sobczynski, ravnatelj programa 'Tous les Cinemas du Monde' festivala u Cannesu, Roland Rust, ravnatelj & umjetnički ravnatelj festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu, Annamaria Percavassi, osnivačica i umjetnička ravnateljica Alpe Adria Film Festivala u Trstu i Philip Bergson, novinar i filmski kritičar BBC World Servicea.

Sve filmove iz konkurencije, umjetnički je ravnatelj Festivala, Zlatko Vidačković, podveo pod slogan 'Tražeći ljubav', ne diskriminirajući pri tom po dobi, spolu i inim podjelama, pa se nude hetero i homoseksualni trokuti, prisilna prostitucija, roditeljska i nasilna ljubav, te ona suspregnuta i neuzvraćena. Ili, redom:

'Bivša ljubavnica' (Une vielle maitresse), r: Catherine Breillat
Meuđunarodnu selekciju otvorit će kostimirana ljubavna drama s Asiom Argento, hvaljena kao rafinirana i erotična ekranizacija romana francuskog književnika iz 19. stoljeća Julesa Barbeya d'Aurevillya o mladiću rastrgnutog između osjećaja prema supruzi i bivšoj ljubavnici. Osim glumaca, kriričari su ishvalili i vizualnu atraktivnost i raskoš filma. /*naslovna/
 
'Les chansons d'amour', r: Cristophe Honoré
Romantična glazbena drama s brojnim songovima. Na tragu Bertoluccijevih 'Sanjara', s kojima dijeli i glavnog glumca, markantnog Louisa Garrela, film dočarava život današnjih dobrostojećih mladih Parižana kojima su ljubavne brige glavni životni problemi. No razliku od 'Sanjara' koji su koketirali s incestom, ovdje imamo ljubavni trokut s dvije djevojke, a u drugom dijelu filma i mladog Bretonca koji upornošću i šarmom pokušava osvojiti srce glavnog junaka.

'Irina Palm', r: Sam Garbarski
Prva od dvije pulske akvizicije s ovogodišnjeg Berlinalea, njemački je spoj drame i komedije. Pričom o starijoj gospođi (Marianne Faithfull), koja, da bi prikupila novac za unukovu operaciju, pristaje na ponižavajući posao anonimna zadovoljavanja muškaraca u sexy-baru kojim upravlja Miklos (Miki Manojlović), redatelj je, kažu, odlično dočarao snagu ljubavi, spremnost na žrtvovanje, ali ponajprije ljudsko licemjerje i lažni moral.  

'Žudnja' ('Ferfiakt'), r: Karoly Esztergalyos
Iz berlinskog programa Panorama seleketiran je mađarski film  koji se bavi bračnom krizom starijega umjetničkog para, pisca na zalasku i nekadašnje kazališne zvijezde, koja sada nastupa samo u provincijskim kazalištima. U njihove živote iznenada će ući lijep mladić (David Szabo), 'vrag s likom anđela', i okrenuti ih naopako.

'Jesenji vrtovi' ('Jardins en automne'), r: Otar Iosseliani
Dvostruki berlinski laureat, gruzijski redatelj Otar Iosseliani (dobitnik Zlatne Arene za najbolji strani film za 'Ponedjeljak ujutro'), biti će ove godine predstavljen mestralnom, stišanom komedijom o francuskim političarima, njihovoj sklonost ljubavnicama, odnosima s majkama te primitivizmu svake vrste.

'Slani zrak' ('L' aria salata'), r: Alessandro Angelini
Drama dokumentarista i igranofilmskog debitanta, talijanskog redatelja Alessandra Angelinija prikaz je iznenadnog susreta i razvoja odnosa između sina, zatvorskog pedagoga i oca zatvorenika.


'C.R.A.Z.Y
.', r: Jean-Marc Vallée
S deset 'Genijea' (kanadskih Oscara) i ukupno 33 festivalske nagrade u Pulu stiže obiteljska humorna drama, u kojoj pratimo tegobe i radosti odrastanja jednog netipičnog kanadskog mladića.

'La vie en rose', r: Olivier Dahan
Raskošno producirana, potresna priča o burnom životu legendarne Edith Piaf,  otvorila je ovogodišnji Berlinale, a u većinu hrvatskih kina stiže već 21.lipnja. Film isprepliće 3 faze života francuske glazbene ikone: iznimno teško djetinjstvo po ulicama siromašnih četvrti i bordelu (u kojem je radila baka koja ju je čuvala), razdoblje njezina uspona, priznanja i uspjeha te tragične godine suočavanja s bolnim spoznajama o izgubljenu zdravlju i preranu starenju. U glavnoj je ulozi hvaljena Marion Cotillard, a filmom prolaze i Gérard Depardieu (kao njezin prvi mentor), Sylvie Testud, Pascal Greggory, Jean-Paul Rouve i Emmanuelle Seigner, i dvadesetak pjesama u izvornoj izvedbi Edith Piaf.

'Death Proof', r: Quentin Tarantino
Navodno bolja polovice 'Grindhousea' prikazana je u konkurenciji ovogodišnjeg Festivala u Cannesu. O filmu smo vam puno pričali, ali ponovimo: zrnata slika, namjerno oštećena filmska vrpca, kvi do koljena i Kurt Russel koji progoni grupu lijepih nedužnih djevojaka i naslađuje se idejom da ih likvidira, da bi udrugom dijelu usljedio ženski osvetnički pohod, u stilu Spielbergova 'Dvoboja'.

Služio sam engleskog kralja, r: Jiøí Menzel
Dugo je očekivana i najavljivana adaptacija pikarskoga romana Bohumila Hrabala, dobila je nagradu međunarodne kritike FIPRESCI na ovogodišnjem Berlinaleu. Priča je to o karijeri dobrodušna i naivna konobara Jana od dana njegova šegrtovanja do izlaska s robije u komunizmu. Film, kažu, više podsjeća na filmove Ernsta Lubitscha i Federica Fellinija više nego na Menzelova prethodna ostvarenja.

Za slijedeću prociju Pulskih novosti – stay tuned.

Komentari

Nema komentara.