Spike Lee snima biografiju Jamesa Browna - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Spike Lee snima biografiju Jamesa Browna

Spike Lee snima biografiju Jamesa Browna

Potresno djetinjstvo, buran život i poveća glazbena ostavština 'Mr Dynamitea', 'kuma soula' i 'glasnika funka' povjereni su u ruke redatelju Spikeu Leeju.

p.h. 27.12.2006 0 komentara

Spike Lee snima biografiju Jamesa Browna

Kao što već znate, na Božić, 25.12.2006, u 73. godini u bolnici u Atlanti napustio nas je legendarni kum soula, čovjek zaslužan za evoluciju gospela i R&B-a u soul i funk, James Brown.

Vijest koja je rastužila fanove bila je signal za akciju ekipi iz Paramounta i Imagine Entertainmenta, te producentu Brianu Grazeru ('Insider', 'Inside Deep Throat'), koji su s Brownom donedavno pripremali ekranizciju njegove osebujne biografije.

Tako nam danas stiže vijest da će se piscu Steveu Baigelmanom, i scenaristima, braći Jezzu i Johnu Henryu Butterworthu, pridružiti i Brownov 'brat' po političkom angažmanu - Spike Lee.

Dinamitne kombinacije dosjetio se sam producent Grazer koji je prste imao i u zadnjem Leejevom filmu 'Inside Man'.

Spike za početak najavljuje dodatnu adaptaciju scenarija, a kako ima neograničen pristup svojoj ostavštini, uključujući i glazbena prava, materijala mu neće nedostajati i snimanje najavljuje za 2008.

Štovateljima života i djela čovjeka koji je, osim kao 'kum soula' poznat i po nadimcima 'Mr Dynamite', 'Soul Brother' i 'Number One Minister of The New New Super Heavy Funk', poznato je kako je vodio vrlo buran i 'filmičan' život.

James Joseph Brown Jr. rođen je 1933. u vrlo siromašnoj obitelji u Južnoj Karolini, a za život je već od najranijih dana zarađivao berući pamuk i lašteći cipele. U 16 godini uhićen je i osuđen na trogodišnju kaznu zbog oružane pljačke, a nakon zatvora okušao se i kao boksač i igrač bejzbola. Nakon ozlijede noge usmjerio je svu energiju u glazbu pridruživši se 1955. gospel bendu Bobbya Byrda 'The Gospel Starlighters' koji su kasnije kao ‘The Famous Flames' ušli na top 10 ljestvicu s hitom 'Please, Please, Please'.


'Papa's Got a Brand new Bag' i 'I Feel Good', 1966

Inficiran funky ritmovima, back beatom i specifičnim vokalom Little Richarda, 60-tih Brown kreće putevima funka i s hitovima 'Papa's Got A Brand New Bag' koji mu je donio Grammya za najbolju R&B skladbu 1965. i 'I Feel Good' profilira se kao kralj funka. Osim revolucionariziranjem soula, Brown se 'proslavio' i burnim privatnim, alkoholom i drogom natopljenim životom, a jedna od filmičnijih poslastica koju Spike zacijelo neće zanemariti je i njegov susret sa zakonom iz 1988., kad je pijan i drogiran divljao autom po prometnicama Južne Karoline, nakon čega je reprizirao zatvorsku epizodu na 25 mjeseci. Njegovo zatvaranje tad je dovelo do popularnog underground pokreta 'Free James Brown', kad su kolege muzičari i fanovi zahtijevali njegovo puštanje. Njegovim su se zvukovima i sampleovima osamdesetih poslužili bendovi poput Public Enemy, EPMD i Ultramagnetic MC's i prenijeli rešpekt prema legendi i na mlađe generacije.

Uz put, podsjećamo da je i dokumentarac 'Life on the Road with Mr and Mrs Brown' o Brownovom turbulentnom bračnom životu koji vam najavismo davne 2005., trenutno u fazi post produkcije, a to znači da nas u predstojećih godinu - dvije očekuje povelika doza Jamesa Browna - na platnima.

Komentari

Nema komentara.