Spike Lee opet napada - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Spike Lee opet napada

Spike Lee opet napada

U novom dokumentarcu Spike Lee opet istražuje posljedice Katrine, ali se osvrće na još jednu crnu mrlju u američkoj povijesti - veliku naftnu mrlju!

s.p. 12.08.2010 0 komentara

Spike Lee opet napada

Spike Lee nastavlja snimati angažirane dokumentarce, a njegov najnoviji film opet se vraća na staro 'mjesto zločina' - New Orleans. 'If God is Willing and Da Creek Don't Rise' je dvodijelni dokumentarac koji je u biti nastavak prošlog Spikeovog dokumentarca 'Kad su brane popustile: Rekvijem u četiri čina'. Prvi dokumentarac je analizirao uragan Katrinu i njegove katastrofalne posljedice, a u nastavku se Spike Lee vraća u New Orleans i prati što se promijenilo nakon pet godina.

Osim teškoća oko povratka izbjeglica, Spike Lee je u film uvrstio i novu ekološku temu: veliku naftnu mrlju koju je u Meksičkom zaljevu izazvao British Petroleum. Kao i u filmu 'Kad su brane popustile', i u četverosatnom 'If God is Willing' crni redatelj se vrlo kritički osvrće na američke vlasti koje se po njemu nisu dovoljno brinule o siromašnom crnom stanovništvu. Spike kritizira i napore oko uklanjanja naftne mrlje te je izjavio 'Ne zanima me koliko je znanstvenika kupio British Petroleum, ta mrlja još nije nestala'.

Ipak, nije sve tako crno - dokumentarac završava velikim uspjehom lokalnih 'New Orleans Saintsa' koji su početkom godine postali nacionalni prvaci u ragbiju. Premijera dokumentarca najavljena je za 23. i 24. kolovoza na HBO-u.

Komentari

Nema komentara.