Genijalna Cassavetesova kolekcija - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Genijalna Cassavetesova kolekcija

Genijalna Cassavetesova kolekcija

Sjene. Lica, Muževi, Žena pod utjecajem. Otvorenje. John Cassavetes, indie filmovi, veristički uratci, genijalnost i alkohol. Optimum releasing = 55 funti.

m.n. 14.09.2005 0 komentara

Genijalna Cassavetesova kolekcija

Čovjek kojeg časte titulom kuma nezavisne produkcije i smatraju pionirom američkog veritea, John Cassavetes, definitivno je prerano umro – već u 60. godini, izmučen cirozom jetre. Dugotrajnom alkoholizmu unatoč, proslavio se inovacijama u radu s glumcima (nije im davao nikakve upute), količinom snimljenog materijala (odnos snimljenog i montiranog kod njega je bio 50:1), ali i dokumentarističkom kamerom koja je obilovala krupnim kadrovima, zoomovima i vožnjama koje nisu bile presudne za priču.

Nakon ovakvog uvoda vi biste trebali klimati glavicama i gotovo hipnotički uzdisati jerbo: već ovog mjeseca (ako ne i danas) možete kupiti ultimativnu i neponovljivu kolekciju od pet filmova. 'Shadows' (1959), 'Faces' (1968), 'Husbands' (1970), 'A Woman Under The Influence' (1974.) te 'Opening Night' (1977., naslovna - Ben Gazara, Gena Rowlands i Cassavetes) koji su na Optimum Releasingu naručljivi za 55 funti predstavljaju solidan presjek kroz njegovo redateljevanje, ali i konačan odgovor na očekivanja obožavatelja.

Naime, nakon uspješnih uloga u filmovima 'Rosemary's Baby' te 'Dirty Dozen', sav stečeni novac Cassavetes je posvetio svojoj redateljskoj strasti. Njegov dobar prijatelj i suradnik Peter Falk je na temu njegovih filmova primijetio: 'Svaki Johnov film govori o istoj stvari. Netko je rekao: Čovjek je ruševina boga, a John je ruševine vidio jasnije od onoga što bilo tko može pojmiti'.

Ukoliko ste zagrizli udicu, još ćemo udrit koju o konkretnoj ponudi. Crno-bijeli 'Shadows' je prvi nezavisnjak s Cassavetesove liste, s jazzom u podlozi bavi se motivima međurasnog prijateljstva i veza. 'Faces' se na izvorištu srednjovječne krize i braka koji se raspada također bavi emocijama, dok je Cassavetesova opsesija unutarnjim proživljavanjem najočitija u drami 'A Woman Under the Influence' gdje je njegova žena i muza, Gena Rowlands, u ulozi tete koja gubi razum, u jednom od najboljih izdanja.

Što se tiče extra dodataka, DVD sadrži audio intervjue s Cassavetesom, alternativni početak za 'Faces' kao i snimke pokusa za 'Shadows'.

Kupili biste? Kliknite!
Komentari

Nema komentara.