Spielberg po osinjem gnijezdu Izraela i Palestine - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Spielberg po osinjem gnijezdu Izraela i Palestine

Spielberg po osinjem gnijezdu Izraela i Palestine

Da je židovstvo Spielbergu vrlo bitna stavka, jasno nam je. Nakon holokausta, Steven se okrenuo razmiricama s Palestincima. Snima se na Malti! Imamo i fotke!

m.n. 07.07.2005 0 komentara

Spielberg po osinjem gnijezdu Izraela i Palestine

Dok nabrijani 'Rat svjetova' unatoč Cruiseovom ludovanju, naprosto hara blagajnama svjetskih kina, manični radoholičar Spielberg primio se olimpijske tematike. Kao što smo vam već najavili, u fokusu je masakr koji se 1972. godine zbio na Olimpijskim igrama koje su se te godine održavale u Münchenu. Da je radnja povijesnom slučajnošću ispala pravo spielbergovska govore i detalji: te je godine Olimpijadu obilježio masakr koji je počeo s otmicom 11 izraelskih sportaša.

Atletičare je otela palestinska teroristička organizacija Crni rujan, a krvava se talačka kriza završila ubojstvom Izraelaca, ali i petorice od osmoro otmičara te jednog njemačkog policajca. Izraelska je vlada netom poslije traumatičnog događaja unajmila specijalce s misijom pronalaska Palestinaca, idejnih začetnika otmice.

Incident koji se danas naziva '11/9 sedamdesetih' na Spielbergovom je meniju već neko vrijeme, a Guardian izvještava da je u produkciju trebao krenuti već pred godinu dana. Probleme i zastoj izazvao je scenarij (ili redateljev perfekcionizam?) koji je prvotno napisao nagrađivani Eric Roth ('Forrest Gump'), da bi ga na kraju prepravio Tony Kushner kojem je to prvi scenaristički deal.

Ekipa koja okuplja velika imena poput Geoffreya Rusha, Mathieua Kassovitza, Daniela Craiga i Erica Banu, već je stacionirana na Malti, snimanje je krenulo početkom tjedna, dok druge lokacije snimanja još nisu otkrivene, iako se šuška da je riječ o New Yorku i još nekim europskim metropolama.

Da, još uvijek smo na Spielbergovom setu. Daniel Craig Indahouse!

Sam je redatelj prilično škrt što se ikakvih detalja tiče: 'Da je napad u Münchenu jedan je od ključnih momenata u definiranju moderne bliskoistočne povijesti, danas je jasno vidljivo. Izazovom smatram prikazati stvari iz perspektive ljudi koji su živjeli u tom vremenu', prenosi BBC hit-makerove riječi, dok Reuters navodi da čak ni bivši izraelski špijuni koje je Spielberg već brže bolje zaposlio kao savjetnike, nemaju potpunu sliku. Osim što je utemeljen na stvarnom događaju, film se bazira i na knjizi pod naslovom 'Vengeance', na iskazima stvarnih sudionika, kao i na brojnim slikovnim zapisima iz tog vremena.

Slavni redatelj priču želi zahvatiti s različitih aspekata ne bi li gledateljima donio što objektivniju priču. 'Ovo mi je prilika da istražim vlastitu židovsku vjeru, kao i svoj osobni strah od terorizma', priznao je Steven, a da je ozbiljan pokazuje i angažman Billa Clintona, vlastita rabina te bivšeg diplomata Dennisa Rossa – svi zasješe u savjetničke stolice.

Ukoliko biste natruhe radnje ipak rado povezali s već spomenutim licima, možemo otkriti samo jednu zagonetku: Eric Bana odglumit će agenta Mossada, predvodnika specijalnih ubojica koji su unajmljeni nakon incidenta. Analitičari smatraju da je ova tematika najveći Spielbergov iskorak u politiku, ali i diranje u osinje gnijezdo – slavni bi redatelj propitivanjem službene politike Izraela (i njezine uloge u svjetskom poretku) mogao doći u nemilost dosadašnjim zaštitnicima.

Premijera filma je najavljena za kraj prosinca, taman da stigne na oscarovski vlak.

Komentari

Nema komentara.