Mel Gibson po Djevici Mariji - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Mel Gibson po Djevici Mariji

Mel Gibson po Djevici Mariji

Veliki dečki kreću s vrha – Isusa Krista je uspješno prenio na platno, a sada se okreće njegovoj majci, Djevici Mariji.

h.p. 09.03.2005 0 komentara

Mel Gibson po Djevici Mariji

I sad neka netko kaže da nam je kršćanstvo u komi, kako gubi na popularnosti i sve tako to. Dok je Mel Gibsona biti će i filmova s religijskim tematikama, što će pak reći i popularizacije (ili u najmanju ruku utvrđivanja) vjerničkih sadržaja. 'Pasijom' je krenuo od  apsolutnog vrha, sina Božjeg i Spasitelja Isusa i sada mu preostaje samo niži hijerarhijski povijesno – religijski trenuci. Znamo mi da postoji i netko iznad Krista, no figurativnost Istog toliko je eluzivna i apstraktna da ju je nemoguće zahtjevati na celuloidnoj vrpci. Zato je tu Djevica Marija.

Samo deset dana prije smrti sestre Lucije dos Santos, posljednje živuće svjedokinje Marijinog ukazanja u Fatimi 1903. godine, naš je Mel otkupio prava na roman Briana Dullaghana 'Stealing from Angels'. Roman je posebno popluaran u SADu, a radi se o fikcijskom djelu koje preispituje treće (dugo tajeno) fatimsko proročanstvo. Prva dva su navijestila svjetske ratove, a treće atentat na današnjeg Papu.

Tradicionalac i odgovoran vjernik, kakav već jest, Gibson je odmah shvatio kako je to potencijalno odlični odgovor na 'Da Vincijev kod' koji ne samo da hara tržištem knjiga, već se sprema i u filmskoj verziji. Sa sestrom Lucijom Gibsona veže ipak nešto puno više od jednog književnog uradka. Oduvijek ju je želio upoznati i saznavši da ona žarko želi pogledati 'Pasiju' osobno je organizirao specijalnu projekciju u njenom Karmelićanskom samostanu (odredbe tog samostana ne dozvoljavaju časnim sestrama izlazak). Bilo je to tek mjesec dana prije njene već spomenute smrti 13. veljače ove godine.

Hoće li u fokus svog novog filma Gibson postaviti ukazanja iz Fatime ili sam fikcijski predložak sa svim njegovim implikacijama, kontroverzama i zakulisnim crkvenim igrama još uvijek je nepoznato. Ono što se svakako zna (i što je stoga vrlo znakovito) je pravovjernost australsko – američkog filmaša koji je prije 'Pasijine' premijere savjete potražio kod uglednih imena Katoličke crkve. Sa snimanjem će se započeti tijekom 2006. Amen.

Komentari

Nema komentara.