Vatikan želi Gibsonovog Krista na pregled - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Vatikan želi Gibsonovog Krista na pregled

Vatikan želi Gibsonovog Krista na pregled

Vatikanski službenici zatražili su kopiju Mel Gibsonovog filma The Passion Of Christ na pregled, tako da mogu formirati službeno mišljenje o istom.

02.12.2003 0 komentara

Vatikan želi Gibsonovog Krista na pregled

Posjetitelji prvog ikad Festivala doživljaja DPI, u srijedu, 30. svibnja, od 20 sati moći će od se družiti s Gattijem osobno i slušati o njegovom prijateljevanju s Che Guevarom, Fidelom Castrom, Mao Ce Tungom, Ulrike Meinhoffe te objašnjenje kako se i kako i zašto se počeo baviti kazalištem.

Revolucionar iz 1968. ujedno će predstaviti i rad na posljednjoj predstavi Pitagorine oscilacije u potrazi za Dionizovim maskama, koja se djelomično i veže uz nastanak cijelog Festivala. Naime, Armand Gatti jedan je od odgovorih za pokretanje procesa Doživljeno-Pretvoreno-Izloženo.  Prije Gattija, povijesne i kazališne revolucije približit će vam ravnateljica zagrebačke Drame  Sanja Ivić, i brat joj Nenad. Više nije potrebno, u srijedu revolucija izvire iz Kluba SC!


***

Dante Saveur (Armand) Gatti rođen je 1924. godine u Monaku. Otac mu je bio smetlar-emigrant, a majka kućanica. U 17. godini pridružuje se pokretu otpora u pokrajini Corrèze, gdje je uhvaćen, osuđen na smrt i poslan u koncentracijski logor, iz kojeg bježi.

Godine 1954. dobiva uglednu novinarsku nagradu Albert Londres za svoje reportaže iz Latinske Amerike. Sredinom 50-ih godina prošloga stoljeća sprijateljuje se s Jeanom Vilarom, osnivačem Theatre Nationale Populaire (TNP), koji režira nekoliko njegovih drama.

Na prostoru bivše Jugoslavije 1963. Gatti režira svoj prvi film Ograda, u kojem glumi i Pero Kvrgić. Film osvaja prve nagrade na festivalima u Cannesu, Berlinu i Moskvi. Godine 1969. napušta Francusku i nastanjuje se u Berlinu.

Tijekom više desetljeća stvaralaštva Gatti je proputovao mnoge zemlje u potrazi za inspiracijom za svoje reportaže, filmove i kazališne tekstove: Alžir, Sibir, Kinu, Koreju, Japan, Kubu, Gvatemalu, Nikaragvu, Irsku (intervjuirao članove IRA-e).

U središte svog zanimanja stavlja riječ, za koju kaže da je jedini način za borbu protiv "societé spectaculaire et marchande" (društva spektakla i trgovine).

Termin je preuzet od francuskog sociologa Guya Deborda. Od 1985. počinje se baviti problemom "premošćivanja jezika" (la traversée des langages), odnosno pronalaženjem novog jezika koji bi ujedinio znanstvene istine s ljudskim istinama.

Komentari

Nema komentara.