Na setu: Lav, vještica i ormar - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Na setu: Lav, vještica i ormar

Na setu: Lav, vještica i ormar

Fantastična priča iz čudesne zemlje narnijske 'Lav, vještica i ormar' savim fino napreduje, iako je premijera najavljena za sljedeću godinu. Uđite...

m.n. 02.12.2004 0 komentara

Na setu: Lav, vještica i ormar

Udahnite. Nakon toga zaplovite u djetinjstvo, a ako ste stariji (što i nije bitno) posegnite za zaigranim ružičastim naočalama. Izdahnite i nastavite čitati, barem na trenutak ste opet klinci. Sad dok ste namreškali svoje dosjetljive stanice, možemo vam reći da ima novosti sa snimanja magične adaptacije 'Lav, vještica i ormar', prvog dijela 'Narnijskih kronika' po istoimenim pričama C.S.Lewisa.

Već smo
vam pisali da će ovaj genijalni materijal na velika platna lansirati Andrew Adamson, dok ekipu čine više ili manje poznata imena britanskog glumišta: Tilde Swinton (u ulozi Bijele vještice), James McAvoy (glumi gospodina Tumnusa) te Jim Broadbent (u ulozi profesora). U ovoj ćemo priči pratiti četvero djece – Petera, Susan, Edmunda i Lucy koji se iz ratnog Londona sklone na selo, te jednog dana otkrivaju prolaz u ormaru koji vodi do fantastične zemlje Narnije. Za one koji se ne sjećaju, snima se na Novom Zelandu (koji je za filmaše očito in destinacija), a set je nedavno posjetila ekipa Comingsoon-a. Pa da vidimo…

Jedan od animiranih predložaka za set, bombardiranje Londona

Najprije, napomenimo da je Adamson, unatoč uobičajenoj praksi da se pri snimanju štedi novac i vrijeme te snima različite dijelove, prvi dio Kronika naumio snimiti sekvencijalno što će reći od početka pa do kraja. Stručnjaci smatraju da je to vrlo pohvalno i da će pridonijeti autentičnosti filma, budući da su nositelji radnje djeca koja će u procesu produkcije zasigurno narasti. Osim toga, redatelj je najavio da se neće u svemu baš strogo držati knjige, jer je i sam Lewis čitatelju ostavio da si popuni neke rupice.

Filmski je set smješten u ogromnom konjaničkom centru vezanom uz stari vojni poligon, a redatelj i ekipa nastoje u film prenijeti što vjernije detalje. Upravo zbog toga su na Novi Zeland dopremljene originalne londonske ulične svjetiljke (iz istog razdoblja kao i knjiga), iz SAD-a trenirani vukovi, a iz Velike Britanije uvozi se i snijeg budući da je u Narniji zima. Cijeli je set digitalno renderiran tako da bi se kasnije CGI efekti najbezbolnije uklopili sa stvarnim, fizičkim predmetima.
Comingsoon također navodi da se radi o umjetničkom pristupu gdje se posebna pažnja pridaje nijansama leda te gigantskim santama koje će kasnije biti kompjuterski povećane.

Oprez - vukovi na setu

Nismo zaboravili niti na razna fantastična bića koja je neraspoložena i zločesta kraljica smrznula – saznajemo da ima osamdesetak centaura, minotaura, satira i još nekih malih bića, a ekipa za posebne efekte je na njihovom izgledu radila punih šest mjeseci. U svemu tome pazilo se i na najminucioznije stvari – svaki creature ima poseban oklop i oružje, a ludi su kreatori svakom stvoru podarili unikatnu frizuru i duljinu dlake.

Zanimljivost – priča se da ima sličnosti između nekih sf bića i velikog zelenog
Shreka (i njemu je, kao što znate, Adamson tata:) a za sva je bića organiziran kid-test u kojem se provjeravalo koliko se djeca boje pojedine kreacije. Na onim kreaturama kojih su se klinci bojali, ekipa će još malo poraditi. Za najspektakularniju se uvjerljivo natječe scena borbe koja se marljivo priprema tehnikom previzualizacije koja izgleda poput video igre. Već je najavljeno snimanje drugog dijela Narnijskih kronika, 'Prince Caspian', ali tek nakon što Disney provjeri koliko će upješno biti njihovo prvo čedo 'Lav, vještica i ormar' u koje su uložili 170 milijuna dolara.

Jedan od animiranih predložaka za set, profesorova kuća

službeni site
narniaweb

Komentari

Nema komentara.