Upoznajte lava, vješticu i ormar - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Upoznajte lava, vješticu i ormar

Upoznajte lava, vješticu i ormar

FILMSKI.NET upoznaje vas s novostima sa seta prvog filma iz magičnog serijala 'Narnijske kronike'. Zaljubljenici 'Gospodara prstenova' i 'Harryja Pottera', pripremite se!

15.08.2004 0 komentara

Upoznajte lava, vješticu i ormar

Dok se prije više od pola stoljeća s bratom igrao skrivača u starom ormaru na tavanu obiteljske kuće, C. S. Lewis, kasnije teolog i pisac, nije ni slutio da će svoja tadašnja maštanja u budućnosti prenijeti na papir u vidu sedam dječjih romana, danas literarnih klasika zajedničkog naziva 'Narnijske kronike'.

Ova zbirka priča, do sada prodana u nakladi od 65 milijuna i prevedena na 30-ak jezika, zasigurno je poznata svim zaljubljenicima klasičnih dječjih priča. Dok prenosimo ove vijesti, na Novom Zelandu traje snimanje 100 milijuna dolara teške adaptacije prve u nizu knjiga o čarobnom svijetu Narnije; 'Lav, vještica i ormar'. Priča prati četvero djece koja u staroj viktorijanskoj kući pronalaze ormar, zapravo portal u magičnu zemlju divova i fauna, u svijet stogodišnje zime zle Bijela vještice.

Film se, po scenariju Ann Peacock, snima pod režiserskom palicom Andrewa Adamsona zaslužnog za režiju oba 'Shreka', ali i za vizualne efekte u filmovima 'Batman i Robin', 'Batman Forever' i dr. Za Oscara nominirani dizajner produkcije Roger Ford ('Petar Pan', 'Babe'), dovršava dvanaestak setova koji će dočaravati prostore iz knjige, od kojih najveći ima dimenzije 80x50x18 metara i potpuno je ispunjen umjetnim snijegom, a za potrebe stvaranja guste smrznute šume, zasađeno je 200 stabala!

U filmu, osim malih glavnih glumaca, nama uglavnom nepoznatih, glume i velikani britanskog glumišta: Oskarovka Tilda Swinton ('Adaptacija', 'The Deep End') u ulozi Jadis, Bijele vještice (trebala ju je igrati i Nicole Kidman), Oskarovac Jim Broadbent ('Iris', 'Moulin Rouge') u ulozi profesora, 'Vikarica od Dibleya' Dawn French koja daje glas gđi. Dabar, Rupert Everett koji glas posuđuje Liscu i dr.

Što se tiče same ekranizacije, Anderson najavljuje da ne želi napraviti film koji se doslovno drži knjige, pogotovo zato što su takve priče često podložne raznim interpretacijama, pa će tako ovo biti njegova. Poznato je da je C. S. Lewis bio uvjereni kršćanin i svoje je priče često ispreplitao s vjerskim motivima stvarajući od njih alegorije. Da će te osnovne teme i aspekti priče ostati netaknuti, pobrinuo se koproducent Douglas Gresham, Lewisov posinak, koji se zakleo da neće 'mijenjati riječi genija'.

Film bi se u kinima trebao naći pred kraj 2005., a čim krajem ove godine završi njegovo snimanje, kreće se u obradu druge knjige pod nazivom 'Prince Caspian'.

Komentari

Nema komentara.