Mutacije, laboratoriji i radionice - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Mutacije, laboratoriji i radionice

Mutacije, laboratoriji i radionice

Uskoro počinju Festival ljudskih prava, Filmske mutacije i Dani srpske kulture, a predstavljaju se i radovi iz filmskih radionica i laboratorija.

s.p. 30.11.2011 0 komentara

Mutacije, laboratoriji i radionice

Dokumentarac 'Nasamareni ste!' ('You’ve been Trumped') Anthonyja Baxtera otvara 9. izdanje Human Rights Film Festivala u ponedjeljak, 05.12., u 20 sati u kinu Europa. Film će u Hrvatskoj premijerno biti prikazan u subotu, 03.12., u Lazaretima u Dubrovniku, a redatelj Anthony Baxter prisustvovat će objema projekcijama. Spomenuti film od svoje premijere izaziva golemu pažnju javnosti kao novo poglavlje u  priči o borbi aktivističkih Davida protiv kapitalističkog Golijata. Škotska je postojbina golfa, a Donald Trump jedan od najpoznatijih svjetskih developera i ikona suvremenog kapitalizma koji u škotskim dinama želi izgraditi veliki golf-resort. Lokalno se stanovništvo buni, a redatelj Anthony Baxter iz prve ruke prati njihovu višegodišnju borbu te sam u jednom trenutku postaje meta policijskog nasilja.

U četvrtak, 1. prosinca, u Zagrebu počinje Filmološki festival-simpozij Filmske mutacije: peti festival nevidljivog filma. Festival će se sve do 4. prosinca održavati u kinu Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, na Akademiji dramske umjetnosti i Akademiji likovih umjetnosti. 5. i 6. prosinca festival seli u riječku Molekulu i Art-kino Croatia, a 12. i 13. prosinca u Ljubljanu, u Slovensku kinoteku. Filmske mutacije ove godine povezuje misao o etici filmskog gledatelja iz razdoblja francuske sinefilije s nesigurnim gledateljem našeg vremena u programu pod naslovom ETIČKA TOČKA FILMA. SERGE DANEY.  Program je uvodno upoznavanje s filmološkim radom Sergea Daneyja, kultnog filmskog i medijskog kritičara, čije je ime i dalje, dvadeset godina nakon njegovih posljednjih tekstova i unatoč manjku prijevoda, točka prepoznavanja među mnogim sinefilima.

Bliže se i šesti Dani srpske kulture (01. – 05. prosinca 2011.) koji se održavaju u Zagrebu, Rijeci i Sisku. Pripremljen je reprezentativan filmski program u sklopu kojeg će se prikazati neki od najvažnijih i najgledanijih srpskih filmova: 'Oktobar' - omnibus mlade generacije srpskih redatelja o životu 10 godina nakon pada Miloševićevog sistema, 'Šišanje' - intrigantni film o skinsima koji detektira korijene i uzroke provale nasilničkog ponašanja u Srbiji, 'Montevideo, Bog te video' - najgledaniji srpski film u posljednje 2 godine, 'Tilva Roš' - gorko-slatka priča debitanta Nikole Ležajića o odrastanju u gradiću Boru. Filmovi će se od 2. do 4.12. prikazivati u zagrebačkom kinu Europa, a projekcije su besplatne.


'Šišanje', trailer.

6. Revija dokumentarnih filmova Fibula počet će 09.12. 2011. u 18 sati. Tijekom tri dana, u Kazalištu 21 će biti prikazano 13 filmova, a već prvog dana tri filma će doživjeti svoju premijeru. Radi se o filmovima 'Album' Branka Ištvančića, koji je snimljen u Petrinji, a u medijima se najavljuje kao prvi drugačiji hrvatski dokumentarac o ratu, filmu 'Spectros'  Igora Neuhauslera koji povezuje dokumentarno-eksperimentalni karakter filma, te 'Republika mašte' Daniela Pavlića koji prati nastajanje jedne plesne predstave u Sisku. Na kraju revije publika će ocijeniti njima najbolji film koji će odnijeti plaketu, a kum ovogodišnje Fibule je sisački redatelj Goran Dević. Šesto izdanje festivala traje od 9. do 11.12. u Kazalištu 21 u Sisku,  te je ulaz slobodan.

Točno na 40. obljetnicu prve projekcije, u srijedu, 30. studenoga, u 19 sati, u dvorani splitske kinoteke bit će predstavljena knjiga Vlade Ercegovića '205 koraka: 40 godina kinoteke Zlatna vrata', koja obuhvaća cjelokupnu povijest kinotečnih programa u Splitu. Uz Ercegovića, na promociji će govoriti Daniel Rafaelić i Jurica Pavičić, a bit će prikazan i dosad malo poznati njemački film 'Lied der Adria' iz 1939., za kojeg je glazbu skladao Ivo Tijardović, a koji je pronađen u njemačkom saveznom arhivu. O filmu i njegovu pronalasku govori Leon Rizmaul.

Publika je pozvana na projekciju filmskih radova proizašlih s FilmLabs Meetinga Zagreb 2011., koja će se održati u petak, 2. prosinca, s početkom u 20 sati u MM centru. Ideja za FilmLabs Meeting proizašla je iz potrebe za razmjenom iskustva i znanja među neovisnim filmašima. FilmLabs Meeting je trajao od 21. do 24. rujna ove godine, te je ponudio tribine, radionice, filmske projekcije i performanse.


'Album', trailer.

U subotu, 26. studenoga u Zagrebu je počelo snimanje dugometražnog igranog filma 'Djeca jeseni' Gorana Rukavine. U središtu nemoguće ljubavne priče je Marko (Leon Lučev), 33-godišnji forenzičar čija je žena Maša (Ivana Roščić) prije tri godine nestala kao članica međunarodne znanstvene ekspedicije u Boliviji. Kako vrijeme odmiče, Marko polako gradi novi život u čijem je središtu njegova osmogodišnja kći Marija i nova prijateljica, odvjetnica Lidija (Judita Franković). Ipak, Marka muče misli o Mašinom nestanku, a njegove sumnje dodatno potpiruju pisma koja njegova nestala supruga redovito šalje jednom mjesečno iz neimenovanog sanatorija. Planirani završetak produkcije je svibanj 2012.

Mjesec dana nakon završetka 9. scenarističke radionice Palunko održane u sklopu Zagreb Film Festivala, njeni će polaznici predstaviti svoje scenarije koji su nastali na radionici Palunko 9 uz profesionalno mentorsko vodstvo Dalibora Matanića, Tomislava Zajeca i Danila Šerbedžije. Predstavljanje Palunka održat će se u petak, 25.11., u 19 sati u književnom klubu Booksa (Martićeva 14d).

Hrvatski animirani filmovi 'Pod konopom' (2011.) čiji su autori Ivan Klepac i Slave Lukarov (Zagreb Film) i 'Dove sei, amor mio' (2011.) Veljka Popovića (Bonobostudio) uvršteni su u natjecateljski program festivala animiranog filma Anilogue koji se od 23. do 30. studenoga održava u Budimpešti i Beču.

Komentari

Nema komentara.