Krugovi hrvatskog filma - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Krugovi hrvatskog filma

Krugovi hrvatskog filma

Leon Lučev predstavlja se na Sundanceu i održava radionicu u Zagrebu, ADU predstavlja studentske radove, a 'Svećenikova djeca' privlače domaću publiku.

s.p. 23.01.2013 0 komentara

Krugovi hrvatskog filma

Na programu nedavno započetog Sundance Film Festivala premijerno će biti prikazana hrvatska manjinska koprodukcija 'Krugovi' u režiji Srdana Golubovića u hrvatskoj koprodukciji Propeler filma. 'Krugovi' su suvremena priča o jednom herojskom djelu i njegovim posljedicama. Film prati likove koji su, kao svjedoci događaja iz prošlosti, motivirani donositi odluke koje će im promijeniti živote. Nebojša (Nebojša Glogovac), svjedok događaja u kojem je stradao njegov najbolji prijatelj, suočava se s ubojicom svog prijatelja kako bi odagnao grižnju savjesti; Haris (Leon Lučev), koji život duguje junaku koji se žrtvovao za njega, dug vraća riskirajući sve kako bi pomogao ugroženoj ženi; a sin jednog od ubojica u susretu s ocem stradalog heroja otvara put za prevladavanje tragične prošlosti. Nakon Sundancea, 'Krugovi' će biti prikazani u programu Forum prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Leon Lučev u suradnji s kolegama umjetnicima i sociolozima pokreće kontinuirani rad na istraživanju, suočavanju i oslobađanju vlastitih emocija i potencijala kroz vježbe predstavljanja, izlaganja, prepoznavanja emocija, artikuliranja emocija, prihvaćanja emocija. Radionica pod nazivom 'Artikulacija emocija', održat će se 2. i 3. veljače u ZPC-u, Ilica 10, od 10-14 te 16-20 sati. Prijaviti se možete na e-mail radioniceigre@gmail.com. Prijava treba sadržavati ime i prezime, dob, zanimanje i razlog prijavljivanja. Cijena radionice 1250 kn. Grupa je ograničena na 15 sudionika.


'Krugovi', trailer.

Od srijede, 23. siječnja do subote, 26. siječnja Akademija dramske umjetnosti ugostit će prvu Reviju nastavne produkcije ADU. Na Reviji ADU (RE:ADU) prikazat će se najuspjelije akademske produkcije iz protekla dva semestra, a vizija je otvoriti gledalište Akademije novoj publici, kazališnoj kritici, kolegicama i kolegama, budućim i sadašnjim generacijama koji se bave dramskom umjetnošću. Program Revije ADU dostupan je ovdje.

Film 'Pismo ocu' beogradskog redatelja Srđana Keče od 25. siječnja počinje igrati u hrvatskim kinima. Redatelj se u svojevrsnom video pismu obraća neočekivano preminulom ocu i kroz osobnu priču pokušava shvatiti njegove motive, razmišljanja i zatvaranje u sebe pred kraj života. Keča će prisustvovati projekciji u kinu Tuškanac, 25. siječnja u 21 sat, kada će se specijalno prikazati i njegov prekrasni 'politički esej' 'Mirage' snimljen u Dubaiju i nagrađen na festivalima u Cottbusu, Sarajevu, Londonu i Jihlavi. Oba filma imat će svoju reprizu sljedećeg dana u 19 sati. U nedjelju, 27. siječnja u Dokukinu KIC prikazat će se Srđanov debitantski film 'Posle rata' iz 2006., sniman u kosovskim brdima s Gorancima, Slavenima islamske vjeroispovijesti kojima je rat 1999. unio metež u živote.

Udruga Kazimir iz Splita i filmolog Piero Pala iz Rima organizirali su retrospektivu filmova redatelja Dana Okija, koja će se od 25. do 27. siječnja 2013. godine održati u Filmstudiu u Rimu. Retrospektiva je podijeljena u pet filmskih programa koji će se prikazati u 12 termina, a uključuje Okijeva tri dugometražna igrana filma: 'Oxygen4' (2004), 'Predstavu' (2010) i 'Mrak' (2011) te dva programa eksperimentalnih filmova nastalih u razdoblju od 1988. do 2013. godine (između ostalog, i njegov najnoviji rad 'Waxwork').

Komedija 'Svećenikova djeca' ne prestaje izazivati zanimanje kod domaće publike i istim tempom puni kino dvorane diljem Hrvatske. U samo 18 dana film je pogledao 108.251 gledatelj čime je postao četvrti igrani hrvatski film od osamostaljenja koji je uspio prijeći brojku od sto tisuća gledatelja. U skladu s tim podacima, 'Svećenikova djeca' zasad se nalaze na trećem mjestu najgledanijih hrvatskih igranih filmova u zadnja dva desetljeća.

Komentari

Nema komentara.