Kraljevski dosadni Oscari - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kraljevski dosadni Oscari

Kraljevski dosadni Oscari

Da jedna od dobitnica nije nimalo damski opsovala, ova dodjela Oscara pamtila bi se samo po očekivanom trijumfu 'Kraljevog govora'.

s.p. 28.02.2011 4 komentara

Kraljevski dosadni Oscari

Održana je po mnogima najdosadnija dodjela Oscara koja je završila s predvidljivim nagradama. 'Kraljev govor' je 'mamac za mase' koji je osvojio i glasače Akademije te je dobio 4 Oscara - za najbolji film, redatelja, originalni scenarij i glavnog glumca. Zanimljivo je da isti broj kipića ima i zanemareni 'Početak' koji je osvojio tehničke nagrade za fotografiju, vizualne efekte, montažu i miks zvuka. Jedan od najvećih favorita za glavne nagrade, 'Društvena mreža', osvojila je nagradu u nekoliko kategorija u kojima je taj film bio superioran - adaptirani scenarij, montaža i glazba

Ako su već glumačke nagrade nagrade bile 'rezervirane' za Colina Firtha ('Kraljev govor') i Natalie Portman ('Crni labud'), 'glumački film' 'Boksač' je barem osvojio sporedne glumačke Oscare (Christian Bale i Melissa Leo). Pokazalo se i da je 'Čovjek zvan Hrabrost' dobio priznanje samim time što je izborio 10 nominacija, no na kraju taj vestern nije osvojio nijednog Oscara.

O samoj ceremoniji ne treba trošiti puno riječi. Mladi voditelji, Anne Hathaway i James Franco, očito su izabrani samo zato da privuku mlađe gledatelje, a ne zato jer su iskusni u vođenju velikih priredbi ili brzi na jeziku. Sve je počelo jednim od onih skečeva kojem se ljudi smiju iz pristojnosti, pa su se mnogi zapitali ne bi li bolje da su iskoristili 'prijedlog' Rickyja Gervaisa i počeli s par nepristojnih šala. Vrhunac večeri je vjerojatno bio trenutak kada se na sceni kao prezenter pojavio legendarni voditelj Oscara Billy Crystal. Tom glumcu se naklonila Anne Hathaway, a ustala cijela dvorana - sigurno su se svi pitali kako bi izgledala ova ceremonija da ju je vodio taj duhoviti glumac.

Inače, kao jedan od prvih prezentera pojavio se ostarjeli Kirk Douglas koji je mumljao pa ga je prvo bilo tužno gledati, a onda je tako otezao s proglašenjem dobitnice da su se svi nasmijali. Oscara za sporednu glumicu uručio je Melissi Leo koja je izjavila: 'Kada sam gledala Kate Winslet prije dvije godine, izgledalo je tako jebeno lako...'E, nakon te riječi na 'j' je pokrila usta, ali je već bilo kasno - Amerika je dobila novi 'skandal' kojim će se baviti. 'Divlji' glumac Christian Bale našalio se u svojoj zahvali da on neće upotrijebiti taj izraz kojeg je već obilato koristio prije (skandal s bijesnim ispadom!), a dobitnik Oscara za scenarij David Seidler zahvalio se Kraljici što ga neće baciti u tamnicu zbog psovanja u 'Kraljevom govoru' i posvetio Oscar svim mucavcima.

Za emocije na kraju pobrinula se Natalie Portman i primila kipić sa suznim očima, dok su Firth i redatelj Hooper primili Oscare za 'Kraljev govor' kao pravi Britanci - suzdržano i kraljevski dostojanstveno! Eh, da je barem netko od producenata Oscara pogledao 'Kraljev govor' i naučio kako se pišu govori i vježbaju nastupi - možda bi napravio barem malo zanimljiviji show! U svakom slučaju, na službenoj stranici možete pogledati detaljni popis svih pobjednika, a mi smo izdvojili dobitnike 83. Oscara u glavnim kategorijama:

Najbolji film:
'Kraljev govor'

Najbolji redatelj:
Tom Hooper - 'Kraljev govor'

Najbolji originalni scenarij:
David Seidler - 'Kraljev govor' 

Najbolji adaptirani scenarij:
Aaron Sorkin - 'Društvena mreža'

Najbolji glavni glumac:
Colin Firth - 'Kraljev govor'

Najbolja glavna glumica:
Natalie Portman - 'Crni labud'

Najbolji sporedni glumac:
Christian Bale - 'Boksač'

Najbolja sporedna glumica:
Melissa Leo - 'Boksač'

Najbolji dugometražni animirani film: 
'Priča o igračkama 3'

Najbolji dugometražni dokumentarni film:
'Inside Job'

Najbolji film na stranom jeziku:
'Hævnen' ('In a Better World'), Danska

Komentari
A: Inesika 28.02.2011 Pogledaj profil

Početni skeč sa A. Baldwinom, A. Hathaway i J. Francom me čak nasmijao ali ovo ostalo....užas. Mislim da im je bolje bilo odabrati jednog poštenog voditelja, komičara (glumca), a ne dvoje mladih i neiskusnih. Najviše mi je drago zbog Natali Portman koja je ZASLUŽENO dobila kipića. Njena uloga je bila zahtijevnija od svih ostalih. Sporedna ženska uloga me iznenadila. Mislila sam da će je dobiti Helena Bonham Carter ili Amy Adams. Nadam se da će sljedeće godine biti mnogo bolje...

A: Filmski Fan 28.02.2011 Pogledaj profil

slažem se u vezi voditelja, Christopher Nolan je trebao biti nominiran za najboljeg redatelja, i još za Shutter Island. Zna se već mjesecima tko će pobjedit, pa me i ne čudi

A: citadel 28.02.2011 Pogledaj profil


Dodjela je bila očekivano dosadna, sa dosadnim voditeljima, James Franco je na momente djelovao kao da će zaspati, a Anne hathaway je bilo očito nervozna, plus njihov pristojni humor sa pristojnim smijehom publike je zbilja dosadno i neukusno. Za Kirka Douglasa sam mislio da će se srušiti mrtav na pozornici. Ona psovka od sporedne glumice Fightera je jedino malo podigla atmosferu - a zašto bi to bio eksces kad smo od holivuda navikli na nebrojene veće skandale na pozornicama i raznim dodjelama. Netko je dobro primjetio da su Židovi favorizirani u nominacijama i nagradama. Valjda se zna tko stoji iza tvornice snova - židovska masonska loža Rockefellera i Rotschilda.

A: citadel 28.02.2011 Pogledaj profil

Jedan od dosadnijih oscara sa još dosadnijim nominacijama. Jedino mi je drago za Inception - ali gdje je Shutter Island?