Zanimljive statistike sa Oscara - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zanimljive statistike sa Oscara

Zanimljive statistike sa Oscara

Poznata je izreka da je statistika kao bikini - sve otkriva, ali ništa ne pokazuje! Ali svejedno je zanimljiva!

Goran Trivić 23.02.2011 0 komentara

Zanimljive statistike sa Oscara

Prije dodjele Oscara prenosimo par podataka koje su izračunale kolege sa Cinematicala - tko je koliko puta bio nominiran i što je osvojio. Otkrivamo zašto je važan John Cazale i zašto Kevin O'Connell najviše gunđa na dodjelama Oscara?

'Kralj Oscara' je 'Gospodar prstenova: Povratak kralja' koji je osvojio 11 od 11 nagrada za koje je bio nominiran. Među '100-postotnim pobjednicima' su i 'Gigi' i 'Posljednji kineski car' (9 od 9), te 'Dogodilo se jedne noći' (5 od 5).

Samo 3 filma su uspjela osvojiti svih 5 glavnih nagrada (za najbolji film, redatelja, scenarij, glumca i glumicu): 'Dogodilo se jedne noći', 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' i 'Kad jaganjci utihnu'.

Obično filmovi koji osvajaju Oscara za najbolji film osvajaju i još neke Oscare. Prije 8 desetljeća su samo 'The Broadway Melody' (1929.) i 'Grand Hotel' (1932.) osvojili Oscara za film i ništa više.

'Cabaret' je osvojio 8 od 10 nominacija - ali nije dobio Oscara za najbolji film i adaptirani scenarij jer je u obje kategorije pobijedio 'Kum'.

Mešu dobitnicima 1 Oscara je i nekoliko velikih 'gubitnika' - 'Becket' i 'Johnny Belinda' su osvojili samo 1 od 12 nominacija, a 'Kineska četvrt', 'Gospodin Smith ide u Washington' i 'Ponos Jenkija' 1 od 11 nominacija.

Pokojni John Cazale (Fredo Corleone iz 'Kuma'!) glumio je u samo 5 dugometražnih filmova, a svi su bili nominirani za najbolji film. 'Lovac na jelene', 'Kum' i 'Kum 2' su dobili svoj glavni Oscar, a 'Prisluškivanje' i 'Pasje poslijepodne' nisu. Cazale nikad nije dobio glumačku nominaciju.

Rekorderka po broju glumačkih nominacija je Meryl Streep s ukupno 16 nominacija, te 'samo' 2 Oscara - za 'Kramer protov Kramera' i 'Sofijin izbor'.

Skladatelj John Williams je nominiran 45 puta, a osvojio je 5 zlatnih kipića, dok je kostimografkinja Edith Head bila uspješna u 8 od 35 nominacija.

Najveći luzer: Kevin O'Connell! On je jedan od najuglednijih miksera zvuka, ali nije osvojio NIJEDNU od ukupno 20 nominacija. Ove godine nije nominiran pa bi mu možda trebalo dati - počasnog Oscara!

Komentari

Nema komentara.