Zlatni globus: Društvena mreža je u redu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zlatni globus: Društvena mreža je u redu

Zlatni globus: Društvena mreža je u redu

Ovogodišnji Zlatni globusi protekli su u znaku 'Društvene mreže', lezbijskih motiva i raspojasanog humora.

Siniša Paić 17.01.2011 2 komentara

Zlatni globus: Društvena mreža je u redu

Održana je 68. dodjela Zlatnih globusa, a glavni pobjednik je 'Društvena mreža' koja je osvojila 4 Zlatna globusa, među kojima i nagradu za najbolji dramski film, redatelja i scenarista. U kategoriji mjuzikla/komedije proslavila se 'lezbijska komedija' 'The Kids Are All Right' koja je osvojila Zlatni globus za najbolji mjuzikl/komediju, ali i za glumicu Annette Bening koja je izjavila da je 'vrlo ponosna što je bila dio ovog vrlo posebnog filma o dvije žene koje su duboko zaljubljene i pokušavaju održati zajedno svoju obitelj'. Glumačke nagrade su očekivano dobili Colin Firth, te Natalie Portman koju su očito udarili trudnički hormoni jer je hihotavo zahvalila svom zaručniku koji 'stvarno želi spavati s njom', ali i partnerici Mili Kunis 'sa slatkim usnama'. Iznenađenje večeri je Paul Giamatti koji je uspio pobijediti Johnnyja Deppa koji je imao dvostruku nominaciju.

Kao i prošlih godina, voditelj Ricky Gervais je provocirao publiku svojim politički nekorektnim vicevima koje je izvodio uz geste zločestog djeteta u stilu 'Zar sam rekao nešto loše?'. Prvo je počeo s šalom na račun Charlieja Sheena ('Noć tulumarenja i opijanja, ili kako to zove Charlie Sheen - doručak'), zatim je konstatirao da je u prošloj godini sve bilo trodimenzionalno 'osim likova u 'Turistu', a onda je pohvalio 'Phillip Morris, volim te' u kojem se 'dva heteroseksualca odlično pretvaraju da su gayevi, za razliku od jednog para scijentologa gdje je sve suprotno'. Zatim je kasnije najavio 'Židovku Scarlett Johansson' ('Mel Gibson mi je rekao'), a bivšeg dečka Demi Moore, Brucea Willisa, najavio je kao 'oca Ashtona Kutchera'.

Roberta Downeya Jr.-a najavio je kao glumca poznatog po nastupima u klinici Betty Ford i u losanđeleskom zatvoru, a onda je Downey izišao najaviti najbolje glumice i izveo pravi show, u biti rekavši da ih ne bi trebalo nagraditi dok ne spavaju s njim. I De Niro se iskazao kao komičar, te je prije primanje nagrade za životno djelo izjavio da je dobro da oni koji su ga nagradili nisu prije vidjeli 'Dozvolu za male Fockere'

U televizijskim kategorijama dokazalo se 'Carstvo poroka', a film kojeg su mnogi kritičari proglasili najboljim stranim filmom, 'Carlos', nije osvojio tu kategoriju, ali je zato zgrabio nagradu za najbolji TV film/miniseriju. Od modnih detalja treba izdvojiti haljinu Natalie Portman koja je dobro skrivala njezino blaženo stanje, sexy dekolte January Jones, te Helenu Bonham Carter s parom cipela u različitim bojama i haljinom koju kao da ga je dizajnirao Tim Burton. Najviše pažnje vjerojatno je stekao jedan muškarac, Michael Douglas koji se nakon terapije prvi put pojavio u javnosti, zdrav i pun energije, te dodijelio završnu nagradu. Popis svih nagrađenih možete pročitati na službenim stranicama ovdje, a mi ćemo izdvojiti najvažnije dobitnike u filmskim kategorijama:

Najbolji film - drama: 'Društvena mreža'
Najbolji film - mjuzikl ili komedija: 'The Kids Are All Right'
Najbolji redatelj: David Fincher - 'Društvena mreža'
Najbolji scenarij: Aaron Sorkin - 'Društvena mreža'
Najbolji dramski glumac: Colin Firth - 'The King's Speech'
Najbolja dramska glumica: Natalie Portman - 'Crni labud'
Najbolji glumac (mjuzikl/komedija): Paul Giamatti - 'Barney's Version'
Najbolji glumica (mjuzikl/komedija): Annette Bening - 'The Kids Are All Right'
Najbolji animirani film: 'Priča o igračkama 3'
Najbolji strani film: 'In a Better World' ('Hævnen', Danska, Švedska)
Počasna nagrada Cecil B. DeMille: Robert De Niro

Komentari
A: Tea 17.01.2011 Pogledaj profil

Drago mi je zbog Natalie. Možda dobije i Oskara. Držim fige.

A: call09 17.01.2011 Pogledaj profil

Prosle godine su ne ugodno iznenadili, dok su me oscari razočarali. Nadam se da će ove godine biti obrnuto.