Bruce Willis

19.03.1955 Zapadna Njemačka Walter Bruce Willis

'Die Hard' Willis se raznolikošću svojih uloga dokazao u komedijama, dramama, avanturama i romansama, a mnogi ga pamte i kao supruga Demi Moore.

Bruce_Willis

Ovaj 'glumac sa stavom', producent, glazbenik i suvlasnik 'Planet Hollywood' restorana, kojeg većina prepoznaje tek kao akcijskog heroja, jedna je od najzabavnijih zvijezda našeg doba.

Iako je rođen u američkoj vojnoj bazi u Zapadnoj Njemačkoj, Willis je odgojen u New Jerseyu gdje se doselio dvije godine nakon rođenja. Kao klinac je ozbiljno mucao, ali čim bi glumio - mucanje bi nestalo. Tako je cijelu srednju školu proveo kao dežurni razredni klaun. Jedna od neugodnijih epizoda u životu dogodila mu se kada je izbačen iz škole zbog sudjelovanja u rasističkom incidentu. Tada je Bruceov otac unajmio odvjetnika te je Willisu bilo dopušteno da diplomira.

Nakon diplome, bavio se svakojakim poslovima među kojima je i sviranje harmonike za lokalni blues-band 'Loose Goose'. Ljubav za glumom u mladom Bruceu procvjetala je na Montclair State Collegeu gdje glumi u 'Mački na vrućem limenom krovu' Tenneseeja Williamsa. Dosta vremena provodi u New Yorku pokušavajući zaigrati u nekoj off-Broadwayskoj produkciji. 1977. to mu napokon i uspijeva.

Zanemaruje školovanje kako bi imao vremena za rad na predstavi 'Heaven on Earth'. 1984. dobiva glavnu ulogu u off-Broadwayskoj predstavi 'Fool for Love', a potom je u Los Angelesu izabran među 3000 kandidata za ulogu u novoj komediji glumice Cybill Shepherd 'Moonlighting'. Dobiva ulogu Davida Addisona, njezina egotističnog, detektivskog partnera. Iako je serija patila od stalnih nesuglasica na setu između dvoje glumaca i autora Glenna Gordona Carona, bila je veliki hit u svoje vrijeme (1985-1989).

Ranih osamdesetih, Willis je glumio manje uloge u dva velika filma, ali priliku za kino-debi dobiva tek filmom 'Blind Date' (1987) Blakea Edwardsa gdje glumi uz Kim Basinger. 1988. ponovno radi s Edwardsom na vestern parodiji 'Sunset'. Oba su filma dosegla osrednju zaradu, ali su bili značajni u stvaranju nove zvijezde. Tada dolazi 'Umri muški' (1989), prvi u nizu filmova koji su Willisa portretirali kao akcijsku zvijezdu i donijeli mu i lovu i slavu. Bruce u filmu glumi njujorškog policajca koji se suprotstavlja međunarodnim teroristima koji kao taoce drže grupu ljudi u poslovnom neboderu, među kojima je i njegova supruga.

Iako se nakon ovog hita očekivalo da će Willis odmah zaigrati u još jednom blockbusteru, glumac za svoj slijedeći projekt odabire dramu 'In Country' Normana Jewisona. U filmu portretira psihički nestabilnog vjetnamskog veterana koji se brine o svojoj nećakinji. U narednim filmovima Willis se pojavljuje samo glasom - komedije 'Gle tko to govori' (1989) i 'Gle tko to govori 2' (1990). Iste godine glumi arogantnog novinara u filmskoj adaptaciji 'Vatrometa taštine' uz Melanie Griffith i Tom Hanksa. Nakon hit komedija, reprizira ulogu policajca u nastavku filma 'Umri muški'.

1991. ostvaruje svoj scenaristički debi ne-baš-hvaljenim 'Hudson Hawk', a hitovi postaju sljedeća tri filma: akcijski 'The Last Boy Scout', triler 'Mortal Thoughts' u kojem glumi sa suprugom Demi Moore, te crna komedija 'Smrt joj dobro pristaje' gdje glumi smotanog supruga Meryl Streep. Nadalje se njegova filmska karijera razvijala nejednoliko. Uz loše uratke 'The Color of Night' (1994) i 'Four Rooms' (1995), bilo je tu i uspješnica kao 'Pakleni šund' (1994), '12 majmuna' (1995) ili SF hit 'Peti element' iz 1997.

1998. Willis se na velika vrata vraća kao akcijska zvijezda katastrofom 'Armageddon'. Za sljedeći uradak bira niskobuđetni projekt 'Breakfast of Champions' (1999). Iako film nije baš bio gledan, glumac se odlučuje za još jedan manji projekt kojim će se proslaviti i on i dječja glumačka zvijezda Haley Joel Osment. U M. Night Shymalanovom 'Šestom čulu', fenomenalnoj filmskoj triler uspješnici, Willis glumi suosjećajnog dječjeg psihologa koji pomaže dječaku da prevlada stravičnu tajnu. I slijedeće se godine Willis udružuje sa Shymalanom u još jednom sablasnom filmu 'Unbreakable', a dogodine se našao uz bok holivudskom ekscentriku Billyju Bobu Thorntonu u popularnoj krimi-komediji 'Banditi'.

Sve više je glumca privlačio produkcijski aspekt filmotvorstva, te se upušta u projekte kao 'The Crocodile Hunter: Collision Course' (2002) i 'Hostage' (2004). U novi milenij ulazi vojnim filmovima 'Hartov rat' (2002) i 'Tears of the Sun' (2003). No nemojmo zaboraviti i njegov uspješni izlet u komedijaške vode ulogom profi ubojice Jimmyja 'The Tulipa' Tudeskija u 'The Whole Nine Yards' (2000). Ulogu Jimmyja ponavlja i 2004. u nastavku 'The Whole Ten Yards'.

Sad malo o privatnom životu - Willis, inače pobornik republikanaca, bio je u jedanaestogodišnjem braku s glumicom Demi Moore (1987-1998) s kojom ima i tri kćeri: Rumer, Scout Larue i Tallulah Belle. 2003., kao pravi action-hero, u zadnji čas spašava situaciju i umjesto Davida Lettermana vodi njegov šou u kojem je trebao gostovati. Bio je to Lettermanov prvi dan bolovanja nakon 20 godina. Willis trenutno živi u Haileyu, Idaho, gdje je vlasnik 'The Mint bara', 'Liberty Theatrea', te ljekarne 'Hailey'. Tvrdi da više nikad neće glumiti u brutalnim akcijama ili 'spašavam svijet' filmovima. Živi bili pa vidjeli.