'Argo' i 'Jadnici' osvojili Globuse - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      'Argo' i 'Jadnici' osvojili Globuse

'Argo' i 'Jadnici' osvojili Globuse

Veliki pobjednici Zlatnih globusa su Ben Affleck i mjuzikl 'Jadnici'. Tarantino šokirao novinare, a Jodie Foster ganula publiku.

s.p. 14.01.2013 0 komentara

'Argo' i 'Jadnici' osvojili Globuse

Na dodjeli 70. Zlatnih globusa pobijedio je film 'Argo' koji je tako nadmašio velikog favorita, povijesnu dramu 'Lincoln' koja je imala 7 nominacija. 'Argo' je proglašen najboljim dramskim filmom, a Ben Affleck odnio je i nagradu za najboljeg redatelja te pritom zahvalio agentu CIA-e čiju priču je ekranizirao.

Najboljim filmom u kategoriji komedije/mjuzikla proglašen je 'Jadnici' koji je skupio najviše nagrada, njih 3, jer je osvojio i glumačke nagrade koje su otišle Hughu Jackmanu (najbolji glavni glumac u mjuziklu) i Anne Hathaway (najbolja sporedna glumica).

Dvije nagrade osvojio je i 'Odbjegli Django' - nagradu za scenarij osvojio je Quentin Tarantino, a za najboljeg sporednog glumca Christoph Waltz. Tarantino je inače opet šokirao, i to na presici kada je rekao 'nigger' (crnčuga) što se smatra velikom rasnom uvredom. Usput je i proglasio američki zatvorski sustav 'modernim ropstvom'.

'Zero Dark Thirty' je dobio nagradu za najbolju dramsku glumicu (Jessica Chastain), a 'Lincoln' je na kraju osvojio samo kipića za najboljeg dramskog glumca (Daniel Day Lewis). Veliko iznenađenje bilo je što je ovaj film o američkom predsjedniku predstavio je bivši predsjednik SAD-a, Bill Clinton!


Počasnu nagradu Cecil B. DeMille primila je Jodie Foster koja je u emotivnom govoru konačno priznala da je...'singl' i da se 'otkrila prije 1000 godina', a onda se kasnije zahvalila svojoj bivšoj ljubavnoj partnerici Cydney Bernard s kojom je odgajala sinove, a posebno emotivno govorila je o svojoj bolesnoj majci.

Najboljim animiranim filmom proglašena je 'Merida Hrabra', a najbolji strani film je 'Ljubav' Michaela Hanekea. Austrijanac Haneke je prilikom dodjele izjavio da 'nikad nije mislio da će mu nagradu u Hollywoodu uručiti Austrijanac'. Naime, nagradu za najbolji strani film mu je uručio Arnold Schwarzenegger, i to u društvu Sylvestera Stallonea koji su tako promovirali europsku art kulturu. (?!)

Ceremoniju dodjele vodile su Tina Fey i Amy Poehler, koje nisu bile tako otrovne kao bivši voditelj Ricky Gervais, ali su imale svojih fora -  Poehler je tako izjavila da 'nije pratila kontroverze oko scena mučenja u filmu 'Zero Dark Thirty'', ali kada je riječ o mučenju, 'vjeruje ženi koja je tri godine provela udana za Jamesa Camerona'.

Voditeljice ovogodišnje dodjele
Voditeljice ovogodišnje dodjele

Popis svih dobitnika možete potražiti na službenoj stranici ovdje, a mi smo izdvojili dobitnike Zlatnog globusa u najvažnijim filmskim kategorijama:

Najbolji film - drama:
'Argo'

Najbolji film - mjuzikl ili komedija:
'Jadnici'

Najbolji redatelj:
Ben Affleck, 'Argo'

Najbolji scenarij:
Quentin Tarantino, 'Odbjegli Django'

Najbolji dramski glumac:
Daniel Day Lewis, 'Lincoln'

Najbolja dramska glumica:
Jessica Chastain, 'Zero Dark Thirty'

Najbolji glumac (mjuzikl/komedija):
Hugh Jackman, 'Jadnici'

Najbolji glumica (mjuzikl/komedija):
Jennifer Lawrence, 'U dobru i u zlu'

Najbolji animirani film:
'Merida Hrabra'

Najbolji strani film:
'Ljubav'

Komentari

Nema komentara.