Svi su za 'Lincolna' - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Svi su za 'Lincolna'

Svi su za 'Lincolna'

I kritičarske i glumačke nagrade preferiraju 'Lincolna', a 'Hobit' i 'Vitez tame: Povratak' ostali su bez nominacija na Globusima.

s.p. 15.12.2012 2 komentara

Svi su za 'Lincolna'

Osim nominacija za Zlatni globus, objavljene su i nominacije za 18. Filmske nagrade po izboru kritičara te nominacije za 19. Nagrade Američkog glumačkog ceha (Screen Actors Guild). Kao i na Globusima, 'Lincoln' na svim nagradama vodi po broju nominacija, pa se čini da već imamo sigurnog dobitnika Oscara - Spielbergov epski film s velikom povijesnom temom i 'metodskim' glumcem Danielom Day Lewisom u ulozi mitskog predsjednika.


'Lincoln', trailer.

Na kritičarskoj nagradi 'Lincoln' drži rekord s ukupno 13 nominacija, a dobra stvar je da kritičari cijene i nezavisne i strane filmove, baš kao i glumce svih godišta, pa se među nominacijama našlo mjesta i za 9-godišnju Quvenzhane Wallis iz hvaljenih 'Zvijeri južnih divljina', a i za 85-godišnju Emmanuelle Riva iz 'Ljubavi'. Osim mjuzikla 'Jadnici' s 11 nominacija, kritičari su sa 7 nominacija istakli i 'Master' kultnog Paula Thomasa Andersona (koji je dobio nominaciju za scenarij, ali ne i režiju), a isti broj nominacija dobio je i žanrovski hit 'Skyfall'.

Na nominacijama Američkog glumačkog ceha nije bilo puno iznenađenja, mada mnogi ističu da je Joaquin Phoenix zakinut jer nije dobio zasluženu nominaciju, za što se smatra suodgovornim i sam Phoenix koji odbija sudjelovati u kampanjama za nagrade, pa čak javno i istupa protiv cijelog 'karnevala'. No, sezona je bila puna velikih glumačkih nastupa pa tako nije bilo mjesta ni za Anthonyja Hopkinsa u 'Hitchcocku', ali zato imamo nominacije za zvijezde kao što su Daniel Day-Lewis, Hugh Jackman, Denzel Washington, Javier Bardem, Robert De Niro i Tommy Lee Jones.


'Master', trailer.

O Zlatnim globusima ne treba trošiti puno riječi - mali broj malo poznatih novinara donosi odluke koji mogu utjecati na milijunske zarade velikih holivudskih studija pa nije ni čudno da se i voditelj na dodjeli Globusa sprda s korupcijom u toj instituciji. Ipak, nominacije za Globus su i dobar prediktor za Oscare pa treba primijetiti da su, uz 'Lincolna', na nominacijama dobro prošli i ostali filmovi s temama iz američke povijesti: 'Odbjegli Django' koji se razračunava s duhovima rasističke prošlosti, te 'Argo' i 'Zero Dark Thirty' u kojima Amerikanci uspješno spašavaju sunarodnjake iz Irana i ubijaju Osamu Bin Ladena.

Ipak, zanemareni su veliki žanrovski hitovi pa je 'Skyfall' nominiran samo za naslovnu pjesmu Adele, a revolucionarni 'Hobit' i posljedni film o Batmanu - 'Vitez tame: Povratak' nemaju nijednu nominaciju na Globusima. Ostaje nam još da pričekamo nominacije za Oscara pa ćemo vidjeti hoće li na toj nagradi dobiti barem nominacije u tehničkim kategorijama. Popis svih nominacija za Filmsku nagradu po izboru kritičara možete pročitati ovdje, a dodjela nagrada održat će se 10. siječnja 2013. Popis nominacija za Nagrade Američkog glumačkog ceha možete pogledati ovdje, a dodjela glumačkih nagrada održava se 27. siječnja 2013.

Komentari
A: zvonimso 20.12.2012 Pogledaj profil

a da ne govorimo o "herojstvu" prvih pionira divljeg zapada gdje su sustavno izvršili genocid nad autohotnim indijanskim plemenima gdje pojam DIVLJI više je primjerenij za njih. još jedno pih!

A: zvonimso 20.12.2012 Pogledaj profil

Poma malo su dosadili ti amerikanci sa svojom povješću te glorificiranjem iste.jadna li je njihova povijest povatao se sjever i jug , istlačili nekoliko generacija afričkog življa i sad svi se moramo diviti njihovoj burnoj prošlosti. pih ! ruka