Dokumentarističke muke po Oscaru - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Dokumentarističke muke po Oscaru

Dokumentarističke muke po Oscaru

Veliki favoriti za dokumentarne Oscare neće se natjecati u toj kategoriji jer su prisiljeni birati između festivala i Oscara. Da li je to zaista nužno?

s.p. 08.10.2008 0 komentara

Dokumentarističke muke po Oscaru

Izraelski 'Valcer s Bashirom' 'otplesat' će do nominacija i mogućeg Oscara u raznim kategorijama, no u onoj dokumentarnoj - neće. Distributer filma je zbog strogih pravila Akademije morao birati između borbe za Oscara i ulaska na prestižni New York Film Festival, te je ipak izabran festival.

Za aktualnu, 81. dodjelu Oscara, pravila su jasna - film koji je želio nominaciju morao se prikazivati i u Los Angelesu i u New Yorku, i to od 1. rujna 2007. do 31. kolovoza 2008. Taj rani rok dodatno komplicira stvari jer ako se film pusti tijekom prve polovice godine, onda nema pravo ulaska na jesenske filmske smotre koje zahtijevaju premijerne naslove.

Festivalske glavešine su već pozvale Akademiju da preispita svoja pravila. Izjavili su da ne vide kako ova pravila pomažu filmovima - rane premijere koje se moraju održati zbog borbe za nominaciju otežavaju kasniju distribuciju filmova po festivalima, što šteti i filmašima i publici festivala. Predstavnik Akademije, Michael Apted, izjavio je da osjeća pritisak festivala(ca) na Akademiju, ali da je njemu najvažnije da se svaki film pogleda kako treba.

Razni festivalski dužnosnici i filmaši i dalje ipak lobiraju među članovima Akademije i već imaju 75 potpisa na peticiji kojom zahtijevaju promjenu pravila i prihvaćanje kompromisnog prijedloga da se do kraja kolovoza primaju kopije filmova, a njihove projekcije odvijaju kasnije.


'Mladi u srcu' i prerano na televiziji – dovoljno za diskvalifikaciju.

Ipak, i ako Odbor za dokumentarce uvaži taj prijedlog, ta promjena će vrijediti tek za konkurenciju za 2009. 'Bashir' je definitivno ispao iz ovogodišnje utrke za dokumentarnog Oscara. Tako se izgubila prilika da 'Valcer s Bashirom' postane prvi film koji bi bio nominiran u 3 kategorije: najbolji film na stranom jeziku, animirani i dokumentarni film.

'Bashir' nije jedina 'žrtva', striktna pravila zabranjuju dokumentarcima i da se emitiraju na televiziji ili Internetu dok ne prođe dva mjeseca od oskarovske prezentacije. Problem je što je većina dokumentaraca koproducirana od televizija koje ih žele čim prije emitirati na svojim programima. Tako je i jedan od velikih hitova, dirljivi 'Mladi u srcu' kojeg smo mogli vidjeti u Motovunu, otpao iz tih razloga - prerano se pojavio na TV ekranima.

Ironija je da je kod određivanja spornih pravila kao jedan od proklamiranih ciljeva Akademije navedeno podržavanje kino distribucije dokumentaraca, a čini se da sva ta pravila samo iz konkurencije izbacuju hvaljene filmove - koji su se sami izborili za svoju publiku.

A među kratkometražnim dokumentarcima izabrana je uža lista od 8 kratkih dokumentaraca koji se još bore da uđu u finalnu listu od 3 do 5 nominiranih za Oscara. Među njima prevladavaju političke teme: ubojstvo Martina Luthera Kinga ('The Witness From the Balcony of Room 306'), vladavina Crvenih Kmera ('The Conscience of Nhem En'), ali i socijalne teme kao što su homoseksualci u Kini ('Tongzhi in Love'), sindikalni aktivisti ('Viva la Causa') i utjecaj naftne industrije na život urođenika ('Downstream').

Komentari

Nema komentara.