Starci su zaaakooon! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Starci su zaaakooon!

Starci su zaaakooon!

Oni su možda prastari penzići, ali su doslovno - Mladi u srcu. Taj bend najavljuje se pod prigodnim sloganom: Rock'n'Roll Will Never Die!

s.p. 10.04.2008 0 komentara

Starci su zaaakooon!

Evo dokumentarca koji je otkriva rokere starije čak i od Rolling Stonesa. ‘Young @ Heart’ je ime zbora koji izvodi samo rockerske hitove, a članovi grupe su posebni po tome da u prosjeku imaju – 80 godina. 'Zločesti penzići', kako im tepaju mediji, izvode sve rock klasike, od Hendrixa i Ramonesa pa do Talking Headsa i Radioheada. Zbor s 24 članova osnovao je Bob Cilman prije 25 godina, a sada se nalaze u, ehm, zreloj fazi. Grupi još ne prijeti raspad zbog svađa u bendu, ali se ovim rockerima već počinju raspadati kosti.


'Young @ Heart', r: Stephen Walker, trailer

Kada je britanski dokumentarist Stephen Walker prvi put čuo za te stare rockere, nije ga zanimala tema ali je zatim vidio te 'rock-zvijezde' uživo, pa je shvatio da mora snimiti film o njima. Dokumentarac ‘Young @ Heart’ prati zbor tijekom šest tjedana pokusa za njihov novi show 'Alive and Well', a gledatelji upoznaju protagoniste kao što su Stan Goldman (75) koji ima problema s kralježnicom , ali pjeva 'I Feel Good'; te Lenny Fontaine (86) koji uvijek obara publiku svojom izvedbom pjesme 'Purple Haze', iako povremeno zaboravi riječi.

Walker je napravio film u kojem penzići od srca pjevaju o temama koje su tabui za starije osobe: seks, gubitak mladosti, usamljenost i smrt. Iz njihovih usta i dobro poznate pjesme poprimaju novo značenje. Kada 93-godišnja Eileen Hall zapjeva Clashov 'Should I Stay Or Should I Go?', ta pjesma postaje pjesma o smrti, baš kao i 'Road To Nowhere' Talking Headsa. A autor te pjesme, David Byrne, ne samo da im dopušta da koriste njegovu pjesmu, već sa zborom zna zapjevati i 'One Fine Day' i utješno-metafizičku 'Heaven'.


Dylanova 'Forever Young', ‘Young @ Heart’ u - zatvoru

Ipak, pjesme kao što su 'Staying Alive' i 'I Will Survive' prkosno pokazuju da se starci ne predaju, iako je tijelo staro, duh je još mlad i živ. A što tek reći na scenu kada zboraši saznaju da je jedan njihov član preminuo, ali zatim nastavljaju turneju i u zatvoru, pred okorjelim kriminalcima, zapjevaju Dylanovu 'Forever Young'?

Jedan je britanski kritičar izjavio da ga ništa više ne može zadiviti od staraca u tom filmu, film je pohvaljen na Sundanceu i imao je dobre kritike svuda gdje se pojavio, a Fox Searchlight je odabrao ‘Young @ Heart’ i za kino distribuciju po Sjevernoj Americi. Uglavnom se svi slažu da je film urnebesno smiješan, ali i strašno dirljiv i human. A da ne spominjemo da bend ruši sve pred sobom. Ako budete u prilici, pogledajte ovaj film u nekom (zasad samo stranom) kinu. Film ima rejting po kojem ga mladi ne moraju gledati u pratnji starijih osoba, no mi ipak preporučamo - trebate, trebate!


Young @ Heart – novi životni slogan im je 'I Wanna Be Sedated' od Ramonesa

Komentari

Nema komentara.