Ratovi, kriminal i seks u Širokom Brijegu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Ratovi, kriminal i seks u Širokom Brijegu

Ratovi, kriminal i seks u Širokom Brijegu

Širokobriješki festival pun je filmova sa socijalnom tematikom, no nađe se i zabavnih stvari - seksa s lutkama i napaljenih dinosaura.

s.p. 03.09.2008 0 komentara

Ratovi, kriminal i seks u Širokom Brijegu

Danas počinje 9. Mediteranski filmski festival u Širokom Brijegu, koji traje do 6. rujna. Selektor festivala Damir Čučić odabrao je za natjecateljski program 24 filma iz 14 zemalja, a dosta njih bavi se 'teškim' pričama. Rumunjski 'Napušteni' govori o djeci koja žive u kanalizaciji, izraelski 'Da vidim smiješim li se' o ratnim traumama izraelskih vojnikinja, a grčka 'Djeca silovanja' istražuju život maloljetničkih bandi u El Salvadoru. Naravno, i filmovi iz regije obiluju mračnim pričama, bosanski 'Most' i 'Srebrenički kenotaf' bave se ratnim zločinima, a iz Srbije dolaze i - 'Srpski ekseri', priča o obitelji koja je bila kolateralna žrtva policijske akcije 'Sablja'.

Hrvatske priče ipak imaju odmak od 'tema iz crne kronike', to su hvaljeni 'Slučajni sin' Roberta Zubera i 'Dobrodošli u Igrane'. Da ne bi sve bilo tako crno, u konkurenciji imamo i poneku humorističnu poslasticu, tako nakon ZagrebDoxa opet možemo vidjeti 'Krojača', zabavnu priču o neljubaznom i prgavom obrtniku.


'Seks dinosaura' - pa tko voli, nek' izvoli...

Popratni program ima još zabavnije filmove, i to one s erotskim motivima. 'Momci i lutke' je priča o dečkima koji vole sexy lutke, a 'Seks dinosaura' pokušava odgovoriti na važna seksološka pitanja kao što su: zašto smo jedni drugima seksualno privlačni, zašto smo nevjerni, treba li se ženiti ili ne i - zašto su nestali dinosauri.

Najboljim filmovima dodijelit će se nagrada Kristalni projektor, a uz posebnu nagradu žirija predviđena je i nagrada za najbolji film po izboru publike. Članovi žirija su filmologinja i nagrađivana kritičarka Diana Nenadić, bosanski redatelj Ahmed Imamović ('Go West'), te hrvatski redatelj Tomislav Radić, koji je nedavno na Puli predstavio 'Tri priče o nespavanju'. Dok festival otvaraju etno-glazbenici iz Cinkuša, MFF zatvara uz dirljivu glazbenu priču o raspjevanim starcima, 'Mladi u srcu' koji su nedavno raznježili i cijeli Motovun. Dodatne informacije o 9. MFF-u potražite na službenoj stranici Festivala ovdje.

Komentari

Nema komentara.