ZagrebDox 2008.- nagrade za kraj - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      ZagrebDox 2008.- nagrade za kraj

ZagrebDox 2008.- nagrade za kraj

Angažirani filmovi o ratu, rasizmu i zlostavljanju djece razgrabili su sve nagrade 4. ZagrebDoxa, a posebna nagrada otišla je i – publici!

s.p. 02.03.2008 0 komentara

ZagrebDox 2008.- nagrade za kraj

Veliki pečat ZagrebDoxa za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji dobio je 'Rat/Ples' ('War/Dance')/naslovna/  Seana Finea i Andreje Nix Fine, koji je po mišljenju žirija najpotresnije prikazao 'grozne oblika nasilja nad djecom'. Posebna priznanja dobila su još dva filma posvećenima ugroženoj djeci, 'Angelova vatra' i '52 posto'. Najbolji film u regionalnoj konkurenciji je 'Vjenčanja i pelene' ('Weddings and Diapers') Antonete Castrati Cooper Johnson i Caseya Coopera Johnsona, koji je pohvaljen jer 'autori uspijevaju prenijeti intimne, privatne priče, koje su istovremeno jasna refleksija rodne podijeljenosti, ali i komentar na status tradicije u doba progresivne europeizacije'.

Mali pečat za najbolji film autora ili autorice do 30 godina dobio je 'Samo jedan gledatelj' ('Audience of One') Michaela Jacobsa jer pokazuje 'izrazitu zrelost i kreativnost u dokumentarnom pristupu jednoj bizarnoj temi'. Isti film nagradio je i žiri kritike, koji je nagradio još i film 'Vrag je dojahao na konju' ('The Devil Came on Horseback') Anne Sundberg i Ricki Stern. Taj film o zločinima u Darfuru po mišljenju kritičara 'sadrži promišljanje i svijest o tome kolika je snaga slika u iniciranju konkretnih promjena u svijetu'. Posebno priznanje otišlo je jednoj grupi, publici 4. ZagrebDoxa koja je 'entuzijastično i u velikom broju popratila mnogobrojne i vrlo različite međunarodne dokumentarce'

Posebna nagrada žirija kritike ide - Vama, publici ZagrebDoxa!
ZagrebDoxovska publika je svojim glasovima izabrala i T-comovu nagradu publike za film 'Sve je bijelo u Barkingu' ('All White in Barking') Marca Isaacsa. Taj film o rasizmu dobio je i nagradu Amnesty Internationala za najbolji film koji svojom temom potiče zaštitu i promoviranje ljudskih prava. Obrazloženje žirija je da dokumentarac pokazuje 'koliko su tvrdokorne i apsurdne, ali istodobno i premostive tuđe i naše predrasude'. Film je i po našem mišljenju više nego zasluženo osvojio nagrade, s puno detalja pokazuje sudbinu malog mjesta kojem velika imigracija mijenja identitet. Rasna i etnička izmiješanost izaziva rasističke predrasude, ali sve (uglavnom) završava na malomišćanskim nesporazumima i kasnijem druženju.

'Sve je bijelo u Barkingu' - sve u 'malom mistu' je i smiješno i tužno
Dokumentarni projekt u nastajanju 'Selo bez žena' ('Village Without Women') Srđana Šarenca izabran je kao najbolji na ovogodišnjem Pitching forumu ZagrebDoxa, te je nagrađen s 5 000 eura. Riječ je o priči o tri brata koji traže ženu koju bi oženili i doveli u svoje selo Zabrđe u kojem nema žena. Sva tri brata borila su se u srpskoj vojsci u ratu protiv Albanaca krajem '90-ih godina, a zadnja prilika za ženidbu je Albanija, gdje ima mnogo žena bez muževa. Redatelj Šarenac diplomirao je u Beogradu, ali je inače studirao i na zagrebačkoj ADU, a njegov film će producirati i francuska producentska kuća Les films du balibari.

A krajem tjedna je na ZagrebDoxu predstavljeno još zanimljivih filmova, od kojih su neki također zaslužili pažnju gledatelja. 'Dezerter' ('Deserter') počinje kao film o vojniku koji ne želi služiti u Iraku, i baš kada se počinjemo upoznavati sa zanimljivom pričom o dezerteru koji započinje novi život u Kanadi, film naglo završava i ostavlja dojam nedovršenosti. 'Na trgu' je možda bio na Berlinaleu i osvojio neke međunarodne nagrade, ali nije ostavio upečatljiv dojam. Sve se svodi na provokaciju u kojoj netko na Jelačićevom trgu ističe natpis 'Ovo je Jugoslavija', a narator ponavlja da je Hrvatska bila dio Jugoslavije. Srpski 'Pad Krajine' s puno više detalja pokazuje što se događalo na prostorima bivše Jugoslavije, pa je taj film pravi primjer vrsnog istraživačkog novinarstva.

'Dečki i lutke' su odlično zabavili publiku
Festival je službeno završen uz 'Pošalji metak' ('Manda Bala'), film koji o nasilju i korupciji u Brazilu govori efektno, uz latinoamerički raskoš boja i glazbe. Završne projekcije ZagrebDoxa pripale su filmovima iz kontroverznog programa, koji obrađuje neugodne teme na koje publika obrambeno reagira - smijehom. Tako 'Dnevnik jednog skinsa' pokazuje mržnju i zatucanost jednog skinsa, koji svojim glupim stavovima zaslužuje podsmijeh gledatelja, a 'Momci i lutke' ('Guys and Dolls') je tužno-smiješna priča o tipovima kojima su partnerice lutke.
 
U glazbenom programu prikazan je i 'Istočni PUNK! Previše budućnosti' ( 'ostPUNK! Too much future'). Film pokazuje se da su prvi pobunjenici suprotstavljeni komunističkom DDR-u bili pankeri, koji su bili dovoljno prkosni, snažni i ujedinjeni da razviju buntovnički pokret u jednoj totalitarnoj zemlji. 'Joy Division' je odlična nadopuna filma 'Kontrola'. Dok je 'Kontrola' igrana biografija pjevača Iana Curtisa, 'Joy Division' govori o istoimenoj grupi, a istovremeno pokazuje kako se razvijao  Manchester i njegova glazbena scena. Film je prikazan na projekciji koje je održana pred toliko publike da se moralo sjediti i na podu, pa je to i dokaz da je nagrada zagrebačkoj publici više nego zaslužena.

'Joy Division' je napunio dvoranu MM-a do vrha 
Projekcije nagrađenih filmova počinju u nedjelju, 02. ožujka, u 17 sati u kinu SC. Popis filmova na projekciji potražite ovdje, a listu svih nagrađenih imate na ovom linku.

Komentari

Nema komentara.