'Tiho svjetlo' prosvjetlilo Motovun - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      'Tiho svjetlo' prosvjetlilo Motovun

'Tiho svjetlo' prosvjetlilo Motovun

Pobjedničko 'Tiho svjetlo' s razlogom je bilo tihi favorit, a nagrada Ogrestinom 'Iza stakla' pokazala da publika ipak cijeni domaći film.

s.p. 02.08.2008 0 komentara

'Tiho svjetlo' prosvjetlilo Motovun

Dobitnik nagrade za najbolji film 10. motovunskog filmskog festivala je 'Tiho svjetlo' ('Stellet Licht') /naslovna/ meksičkog redatelja Carlosa Reygadasa. Žiri u kojem su bili Milena Zupančič, Pawel Pawlikowski i Pavle Levi dodijelio je motovunski Propeler tom filmu i obrazložio da je riječ o filmu 'koji se odlikuje krajnje originalnim vizualnim i narativnim izrazom'. Film je proglašen 'poetskim, potresnim ostvarenjem koje, baveći se pitanjem ljubavi, govori o duhovnom aspektu naših života.' Dok je 'Tiho svjetlo' duhovno prosvjetljivalo žiri, motovunsku publiku je najviše ganula psihološla ljubavna drama Zrinka Ogreste 'Iza stakla'.

Nagradu 'Od A do A' za najbolji regionalni film dobio je 'Revanš' ('Revanche') austrijskog redatelja Goetza Spielmanna, a tako je odlučio žiri braće i sestara:Teona i Labina Mitevska, Nenad i Žarko Puhovski. Oni su pohvalili 'filmski uvjerljivo tematiziranje istočne i zapadne postkomunističke situacije', te 'impresivnu glumačku igru, upečatljivu kameru i konzistentan redateljski postupak.'

Austrijski 'Revanš' dobio je nagradu za najbolji film u regiji od A(ustrije) do A(lbanije).
Najboljim kratkim filmom u kategoriji Motovun online proglašen je 'Između dva zida' njemačke redateljice Ane Felicije Scutelnicu, a kritičarska nagrada FIPRESCI- dodijeljena je slovačkom 'Slijepe ljubavi' Juraja Lehotskyja, i to zbog 'jedinstvenog i humanog filmskog pristupa u prikazivanju neobičnog i svakodnevnog života slijepih ljudi u potrazi za srećom.'

Prije zadnjeg dana Festivala dodjeljene su i ostale nagrade, žiri Amnesty Internationala (u kojem je sjedio i Dušan Miljuš) nagradio je 'Estrellitu' Metoda Pevca 'koji govori o predrasudama bez da osuđuje njihove nositelje, već im prilazi s razumijevanjem njihovih postupaka'. Ostali dobitnici koji su obilježili Festival bili su hrvatska veteranka Mia Oremović, te Ken Russell koji također snima već preko pola stoljeća. Najavio je snimanje svog filma u Hrvatskoj, a tko zna – možda ga vidimo s novim filmom već na sljedećom Motovunu.

Komentari

Nema komentara.