ZagrebDox 2008. – na pola puta - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      ZagrebDox 2008. – na pola puta

ZagrebDox 2008. – na pola puta

Globalizacija u Njemačkoj i Norveškoj, zlostavljanje djece u Peruu i Ugandi, glazbena emancipacija u Jamajci i Švedskoj, ratni užasi u Izraelu i ex-Jugi.

filmski.net 28.02.2008 0 komentara

ZagrebDox 2008. – na pola puta

Sudbine iz jednog dijela svijeta često se ponove na drugom kutku Zemlje. Ipak smo svi veliko selo, a na to upućuje i naslov filma 'Losers and Winners', koji se bavi pobjednicima (Kinezi) i gubitnicima (Nijemci) u procesu globalizacije. Naime, Kinezi su od Nijemaca kupili najmoderniju koksaru na svijetu i odlučili je razmontirati i prenijeti u domaju. Inženjerima kojima je 'posao drugi dom', srce puca kad vide što im rade od voljene tvornice. Uz to, vidite da su Kinezi jedan potpuno drugačiji mentalni sklop. Mi u Jugoslaviji nismo doživjeli ni k od komunizma.

'Losers and Winners', r: Ulrike Franke i Michael Loeken

'Daisy 3269' je ime dokumentarca i jedne od kravica s prozorom, tj. rupom u boku. Norvežani su zaključili da će najbolje vidjeti što se to zbiva u kravama i kako od njih izmusti što više mlijeka ako izbuše rupu i zavire.Da ne bi i oni popušili u procesu globalizacije. Stoga im u burag zavlače ruke, vade prožvakanu hranu van pa je opet vraćaju i tako. Jako je zabavno sve to gledati, posebno krave dok trče po livadama. Da, da – i krave trče, a ove s prozorčićima uz to i žive dva ili tri puta duže od običnih muzara, čiji je životni vijek 4 do 5 godina. Muuuu!

Kratki španjolski dokumentarac 'Angel’s Fire' govori o 8-godišnjem Angelu iz Perua. Klinac radi po cijele dane – kopa stijene, izrađuje cigle i oblikuje ih. Usput ga i otac zlostavlja. Ipak, u trenucima kad ne radi vidi se da je još uvijek zaigrano dijete. Film na brzinu pogađa u žicu - slika govori puno više od riječi, na kojima je Angel prilično škrt. Na kraju filmića dođe vam da posvojite Angela ili nekog drugog od siročića koji ga okružuju.

'War/Dance' je film o strašnoj temi – ugandskoj djeci koju je rat raselio i odvojio od roditelja. Utjehu nalaze u glazbi i plesu, a to je prikazano bez patetike. Ovaj film, koji je izborio i nominaciju za ovogodišnjeg Oscara, pokazuje sličnosti s 'Brižnim vrtlarom'. I u njemu Afrika nije prikazana kao depresivni svijet siromaštva i rata, već je kroz jarke boje i glazbu punu iskonskih ritmova oslikan život koji buja usprkos svemu. 

'The Great Global Warming Swindle', r: Martin Durkin 
A ako ste imalo nesigurni u svoje stavove oko globalnog zatopljenja, 'The Great Global Warming Swindle' će ih bitno poljuljati. Cijeli film pokušava negirati utjecaj čovjeka i ugljičnog dioksida koji proizvodimo na zatopljenje kojem svjedočimo. Autori krivnju prebacuje na Sunce, pobijaju neke dijelove 'Neugodne istine' Ala Gorea, istovremeno upirući prstom u ljude koji su od globalnog zatopljenja napravili karijeru. No, sugovornici su uglavnom prilično stari ljudi koji odreda negiraju da imaju ikakve veze s naftašima. Tako da kad otapanje Antarktika potopi Split nećemo imati kome uputiti svoje prijetnje smrću - jer će oni već biti pod zemljom.

'Queens of Sound' govori o položaju glazbenica na Jamajci, u svijetu reggaea i dancehalla. Od 500 singlova koliko mjesečno izađe na Jamajci, samo 12% izdaju ih žene. I tako vam to ide – malo izjava žena u glazbenom biznisu, red snimki s nastupa. Mada smo poklonici ovakve glazbe, čini nam se da je ovaj film pravi primjer kako bi trebao izgledati director's cut filma. A publici bi ipak trebalo ponuditi malo kraću verziju.

Još jedan film na temu glazbenica je 'Hit Music – Rhythm of the Revolutionary'. Žene u Švedskoj odlučile su prije 30-40 uzeti mikrofon, bas i bubanj u svoje ruke, prekinuti muško omalovažavanje i svođenje žena na potez rodilište-kuhinja. Pa su osnovale bendove koji se bore za prava žena i pjevale raznorazne angažirane i smiješne pjesme. A kako ne bi ostali samo na prošlosti, autori nam pokazuju i kakva je situacija po tom pitanju danas. Jako zabavan film – uz red izjava i red glazbe.

'Hit Music – Rhythm of the Revolutionary', r: Oskar Idin, Sascha Fuelscher, Alex Veitch, Anna Klara Ahren

'Tailor'/naslovna/ je nagrađeni dokumentarac (IDFA!) čiji glavni lik je krojač koji kao da je izašao iz 'Fawlty Towersa' – neljubazan prema mušterijama i podređenima, tašt i neodgovoran na poslu. Kada na poslu zapjeva uz omiljenu narodnu glazbu, shvaćamo da priča o tom imigrantu u Španjolskoj jest i priča koju znamo i iz našeg susjedstva, zato se valjda cijelo kino tako od srca i smijalo.

'Direkt: Queer' je još jedan film iz serijala 'Direkt' koji postavlja vrhunske kriterije za hrvatske dokumentarce. Ova epizoda bavi se osobama bez čvrstih rodnih obilježja, a gostuje i poznata Salome, koja se druži s Anđom Marić. Angažirano, emotivno i efektno. 

'Škorpioni-spomenar' je strašan dokument vremena u kojem luđaci i ubojice postaju junaci filmova u kojima sami sebe snimaju dok vrše zločine. Jedino što ih brine je da radi kamera, a redatelj Stojanović brine se da za vrijeme snimki egzekucija zamrzne sliku i žrtvama da identitet, pokazujući njihovo ime, prezime i godinu rođenja. Osim snimki, prikazana su i svjedočenja članova zloglasnih Škorpiona, koji otkrivaju veze sa Šešeljem, Legijom i ostalom ekipom na zlu glasu.

'To See If I'm Smiling', r: Tamar Yarom

'To See If I'm Smiling' je potresan dokumentarac o izraelskim djevojkama koje, tek što sazriju, moraju služiti vojni rok. Rad na okupiranim područjima suočava ih s brojnim zlostavljanjima i ponižavanjima Palestinaca, a stresno okruženje sve više ih dehumanizira. Iskreno suočavanje sa zlom u sebi čini ovaj film izrazito dojmljivim, pa ne čudi ni veliki pljesak u prepunoj dvorani SC-a.

Zasad toliko sa ZagrebDoxa, a uskoro slijedi i završno javljanje i objava dobitnika nagrada.

Komentari

Nema komentara.