Teško je kad te vole budale - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Teško je kad te vole budale

Teško je kad te vole budale

Francuski dokumentarac prati suđenje satiričkom časopisu koji je objavio karikaturu s prorokom Muhamedom.

s.p. 16.05.2008 0 komentara

Teško je kad te vole budale

Postoji li pravo na ismijavanje vjere i vjerski motiviranih akcija? Da li sloboda govora ugrožava vjeru ili je obratno? To je tema novog dokumentarca Daniela Lecontea, 'Teško je kad te vole budale', koji je prikazan ovaj petak u Cannesu. Redatelj Leconte je izjavio je da se 'nada da će inspirirati zdravu debatu, pa makar uzrujao neke ljude'. Bogme je tema njegovog filma uzrujala mnoge ljude, a to se moglo i očekivati.

Dokumentarac prati suđenje satiričnom časopisu 'Charlie Hebdo' koje se u Francuskoj održalo 2007. 'Hebdo' je u biti francuska verzija 'Ferala', bavi se političkim komentarom preko satire i brojnih karikatura. Kada je izbio veliki skandal oko karikatura proroka Muhameda koje je objavio danski 'Jyllands Posten', mnogi islamistički ekstremisti iskoristili su to kao povod za nasilje i prijetnje Dancima i svima ostalim koje su uzeli na pik.

Sporna naslovnica

Kao svoj komentar, 'Hebdo' je na naslovnici objavio crtež Muhameda koji plače, lica pokrivenog dlanovima, i izjavljuje kako je 'teško kada te vole budale'. Iako je to očito bilo usmjereno protiv islamskih fundamentalista, muslimanske organizacije u Francuskoj podnijele su sudsku tužbu protiv časopisa, i to zbog 'vrijeđanja grupe ljudi zbog njihove religije', za što je nedavno opet optužena i BB.

Stav redatelja je da je 'Hebdo' samo isticao razliku između muslimana i islamističkih ekstremista, što je usporedio s razlikom između katolika i Inkvizicije – 'ne možeš staviti u isti koš Torquemadu i Franju Asiškog.'

Film opisuje suđenje i kroz intervju s glavnim protagonistima predstavlja agrumente zaraćenih strana. I sam redatelj Leconte bio je svjedok na suđenju, baš kao Claude Lanzmann, autor poznatog dokumentarca o Holokaustu 'Shoah'. Lanzmann je emotivno izjavio da se on, u slučaju da su tužitelji pobijedili, 'ne bi probudio u istoj Francuskoj.' Na kraju je časopis 'Charlie Hebdo' oslobođen optužbi, ali stare dileme u vezi slobode govora i vjere još uvijek su aktualne. To je razlog za snimanje još sličnih dokumentaraca, možda i na ovim prostorima...

Komentari

Nema komentara.