Koliko košta istina? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Koliko košta istina?

Koliko košta istina?

Errol Morris je filmaš koji stalno krši pravila - plaćao je svjedoke za svoj dokumentarac, ali kako drukčije motivirati osuđenike na suradnju?

s.p. 29.04.2008 0 komentara

Koliko košta istina?

Errol Morris je dokumentarist koji ima Oscara, a stalno uz sebe vuče i neki 'skandal'.  Njegov film 'Standard Operating Procedure' /naslovna/ dobio je razne festivalske nagrade, te je pohvaljen zbog realističnog prikaza američkih zločina u iračkom zatvoru Abu Ghraibu. No, Morris je nedavno izjavio da je nekim, niže pozicioniranim vojnicima osuđenima za te zločine, plaćeno za svjedočenje u filmu i rekonstrukciju događaja. Čini se da je to možda i bilo nužno, jer teško da bi netko od osuđenih i progovorio o svojim sramotnim aktivnostima bez primamljive kompenzacije.

Reakcije javnosti uglavnom nisu negativne, jer nitko ne može poreći činjenice i reći da se ponižavajuća mučenja nisu dogodila. Morris nije dao oglas u novine i privukao sumnjive svjedoke koji za novac govore svašta, već je intervjuirao vojnike koji su toliko umiješani u zločine da ih je čak i američka vojska morala osuditi. Teško je reći da li su svjedoci pretjerivali u svojim iskazima – istina je često još gora nego što se dokumentaristi usude prikazati.


'Standard Operating Procedure'- izbačena scena s (plaćenim?) svjedočenjem šefice Abu Ghraiba, pukovnice Janis Karpinski.

O samom filmu Morris kaže da svatko ima stav o Abu Ghraibu, ali malo ljudi zna što se tamo uistinu događa. Njegova namjera bila je da pruži drukčiju perspektivu na taj događaj i rasporedi krivnju ne samo na vojnike koji su viđeni na fotkama, već i na političare koji su stajali u pozadini tih događaju. Da, vojnici nisu bili nevinašca i počinili su strašne stvari, ali bitno je bili pokazati da su dijelom bili i žrtveni jarci, te se zločini nisu dogodili slučajno, već kao dio šireg plana. No, jedan iranski novinar je već na festivalskoj premijeri filma optužio Morrisa da je tako mučiteljima pružio i previše prilike da se opravdavaju.

A nakon raznih optužbi da je previše intervenirao u film, Morris se odlučio da do kraja pređe u 'totalnu režiju', tj. na fikciju. Njegov sljedeći projekt bit će 'The End of Everything', igrani film s elementima komedije. Morris će napisati scenarij po kojem će se među likovima u filmu pojaviti i Margaret Mitchell (autorica romana 'Prohujalo s vihorom') i aktualna Prva dama SAD-a, Laura Bush, a u filmu će se koristiti fotografije iz stvarnog života (slavnih?). Morris tako opet miješa igrano i dokumentarno, zadnji put je stavio igranu rekonstrukciju u dokumentarac 'The Thin Blue Line', pa je diskvalificiran iz selekcije dokumentaraca nominiranih za Oscar. No Morrisa ne brine previše da li su njegovi filmovi 'čisti' dokumentarci ili čisti 'igrani' filmovi. Važno je da su zanimljivi i kontroverzni, a Morris i dalje nastavlja djelovati – izvan 'standardne procedure'.

Komentari

Nema komentara.