Kuda idu hrvatski filmovi - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Kuda idu hrvatski filmovi

Kuda idu hrvatski filmovi

Ima ih na festivalima u Göteborgu i Trstu, a tko ih ne vidi vani, uskoro ima Dane hrvatskog filma i četvrti ZagrebDox.

s.p. 24.01.2008 0 komentara

Kuda idu hrvatski filmovi

Dani hrvatskoga filma održat će se od 25. do 30. ožujka u Zagrebu, a natječaj za program konkurencije otvoren je još samo do 28. siječnja. Umjetnički direktor 17. Dana, Tomislav Kurelec, najavio je da će se od ove godine svaki žanr prikazivati zasebno, u okviru jednog ili dva dana, a toj podjeli prilagodit će se i prateći programi. Novosti su još ukidanje pretprograma Dana (uvrstit će se u termin održavanja Dana), te novčane nagrade za dobitnika Grand Prixa i najboljeg debitanta.

Kurelec je najavio da će se u jednu kategoriju ponovno spojiti televizijski dokumentarci i dokumentarni filmovi, koji su prošle godine bili podijeljeni u dvije kategorije, jer 'dio kritičara to razdvajanje nije prihvatio i stvorio se dojam da su TV dokumentarci manje vrijedni.' Selektori ovogodišnjih Dana su Ognjen Sviličić za igrani film, Nana Šojlev za dokumentarni film, Midhat Ajanović za animirani film, Ivan Faktor za eksperimentalni film, te Mladen Martić za namjenski film i glazbeni spot. Želja organizatora je i da selekcija bude oštrija nego dosad jer, kako ističu, 'uobičajeni broj projekcija bio je zamoran za publiku'. Dani hrvatskog filma održavaju se u kinu Studentskog centra, ali još se pregovara o tome hoće li dio programa biti prikazan u novom art kinu, kinu Europa.

U službeni program 31. filmskog festivala u u Göteborgu uvrštena su dva hrvatska dugometražna filma – 'Živi i mrtvi' Kristijana Milića i 'Trešeta' Dražena Žarkovića i Pave Marinkovića. 'Živi i mrtvi' bit će prikazan u programu Debitanti, dok će 'Trešeta' biti prikazana u sekciji Pet kontinenata, a oba filma imat će po tri projekcije. Međunarodni festival u Göteborgu održava se od 25. siječnja do 5. veljače, a osim premijera, ovogodišnji festival bit će u znaku velike retrospektive nedavno preminulog velikana Ingmara Bergmana.
'Trešeta', r: D. Žarković i P. Marinković
A na Tršćanskom filmskom festivalu se u međunarodnoj konkurenciji prikazao kratki dokumentarni film 'Za 4 godine'  /naslovna/, redatelja Nebojše Slijepčevića. Film govori o Damiru, 26-godišnjem studentu iz Podsuseda, koji želi postati holivudska zvijezda i uvjeren je da bi jednog dana mogao biti novi Bruce Willis! No, prvo mora naučiti ponovno hodati jer je nakon teške prometne nesreće ostao paraliziran od vrata nadolje.

U Muzeju Mimara održana je svečana premijera dokumentarnog filma 'Ključ sreće', o životu i djelu slikara Ivana Rabuzina. Režirala ga je Gordana Brzović, u koprodukciji Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti i Hrvatske televizije. Televizijsku premijeru film će imati u subotu, 26. siječnja 2008., u poslijepodnevnom terminu Prvog programa HTV-a.

ZagrebDox je za ovogodišnji Pitching forum skupio prijave uglednih redateljska imena: Jasmile Žbanić, Ademira Kenovića, Branka Ivande, Pjera Žalice i Branka Ištvančića. Na upravo završen natječaj za projekte koji će biti prezentirani u okviru 4. ZagrebDoxa (25.02. – 02.03.2008.), pristigao je dosad rekordni broj projekata – ukupno njih 40. Radionicu i Pitching forum vode i moderiraju poznati eksperti Europske dokumentarističke mreže - Tue Steen Müller i Cecilia Lidin, a u radu foruma sudjelovat će TV urednici iz regije i raznih europskih zemalja.

Komentari

Nema komentara.