Ekskluzivno: 'Živi i mrtvi' - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Ekskluzivno: 'Živi i mrtvi'

Ekskluzivno: 'Živi i mrtvi'

Dokopali smo se fotografija iz duuuuuugo očekivanog debitantskog dugometražnog filma Kristijana Milića 'Živi i mrtvi', prema istoimenom VBZ romanu godine.

filmski.net 12.04.2007 3 komentara

Ekskluzivno: 'Živi i mrtvi'

Kad je studentski film Kristijana Milića, 'Backwoods', prikazan na prvom studentskom festivalu F.R.K.A. (1998.)  o autoru se namah počelo govoriti kao o domaćem Peteru Jacksonu. Film je na kraju dobio drugu nagradu FRKE, Jackson silne Oscare, a najlošije je prošao sam Milić - dobivši tek tek grupu (iako rastuću) fanatičnih obožavatelja, mahom iz same struke.

Iako će vam domaći filmaši s istinskim oduševljenjem na spomen Milićeva imena odmah istresti naramak anegdota i barem još toliko komplimenata, čovjek se nikako nije mogao dokopati prigode za dugometražni igrani film.

2002. je doduše snimio 30-minutni triler 'Sigurna kuća', a koji je onda u paru s crnom komedijom Gorana Kulenovića pokušao, ali ne i uspio krenuti u nacionalnu kino distribuciju.

No, iste je te godine izdavač VBZ objavio da bira roman godine i da će pobjednika natječaja nagraditi s ni manje ni više nego 100.000 kuna. Dotad nečuveno velika nagrada nakraju je otišla u ruke Josipa Mlakića za roman 'Živi i mrtvi', a koji odmah dojmio – pogađate – Milića.

Filip Šovagović

Mlakić je sam adaptirao roman u filmski scenarij, u kojemu se isprepliću dvije paralelne priče, povezane istim mjestom radnje i ratnim zbivanjima, no vremenski udaljene pola stoljeća. Prva se priča odvija 1993. tijekom rata u BiH, dok je druga smještena u razdoblje Drugog svjetskog rata. Tijekom filma priče se nadopunjuju, te se nakon kojekakvih peripetija konačno isprepliću na tajanstvenom bezvremenskom groblju.

Marinko Prga i Slaven Knezović

Mišljen kao antiratni film, 'Živi i mrtvi' je kombinacija partizana i ustaša, boraca iz Domovinskog i rata u BiH, s duhovima i fantastikom. Prema kuloarskim šuškanjima, navodno obiluje i impresivnim specijalnim efektima, te bi se mogao prometnuti u neočekivani kino-hit.

Živi i mrtvi

No, u kina će tek na jesen, nakon pretpremijere u Karlovcu 14. travnja, a zbog produkcijskih obaveza. Film su naime od samog početka pratile nevjerojatne ginancijske peripetije da bi konačno bio završen u hrvatsko-bosanskoj koprodukciji.

Uz Milićeve omiljene naturščike, u filmu igra i zanimljiva grupa profesionalaca:  Filip Šovagović, Marinko Prga, Borko Perić, Enes Vejzović, Slaven Knezović i bosanac na privremenom radu u inozemstvu – Velibor Topić (Breaking and Entering,Kingdom of Heaven).

Velibor Topić

Film još nismo pogledali, ali fotke jesmo, pa možete i vi, a mi vam javimo što je bilo dalje…

Komentari
A: vojnik.1988 07.04.2008 Pogledaj profil

film je predobar, najbolji domaći koji sam gleda. možete ga skinuti na www.mininova.com. slika je odlična

A: DragonRage 13.04.2007 Pogledaj profil

Napokon nešto drugačije a ne samo depresivne dramice i komedije ratne tematike...jeste da je opet rat u pitanju, ali vidim da se spominju i duhovi, misteriozno groblje, fantastika te impresivni specijalni efekti čega u Hrv. filmu uopće nema. Omnibus "24 sata" mi je baš dobro legao, i oba redatelja su napravila solidne filmove, drugačije, tako da od ovoga očekujem mnogo...
Javite kad se pojavi prvi trailer ;) :)))

A: Serafin 12.04.2007 Pogledaj profil

ajde, jedva čekam vidjeti taj film, zanima me kako su prikazane te dvije priče