Michael Palin otkrio Hrvatsku - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Michael Palin otkrio Hrvatsku

Michael Palin otkrio Hrvatsku

Obišao je svijet za 80 dana, puni krug, od pola do pola, a sada je u novom dokumentarcu konačno zahvatio i Istočnu Europu.

s.p. 11.09.2007 0 komentara

Michael Palin otkrio Hrvatsku

Ove nedjelje, 16.9., na BBC 1 će se emitirati prva epizoda nove putopisne serije Michaela Palina, i to baš ona u kojoj, među ostalim, predstavlja i Lijepu Našu. Riječ je o serijalu 'Palin's new Europe' tj. 'Palinova Nova Europa', a kao što ime kaže, stari pajtonovac otkriva tzv. Novu Europu, bivše komunističke zemlje o kojima i sam priznaje da zna malo. Nakon što je u nekoliko serijala ('Put oko svijeta u 80 dana', 'Puni krug', 'Himalaja') obišao cijeli svijet, (uglavnom bivše britanske kolonije), Palin je u jednom trenutku shvatio da 'zna manje o bivšim komunističkim zemljama, nego što zna o Hong Kongu i Africi'. 

Došao je na ideju da obiđe Istočnu Europu, a poslije brojnih uspješnih dokumentaraca, BBC je lako pristao na ideju. Nakon godine dana snimanja, dovršena je serija, a kao što je već uobičajeno za Palina, i istoimena knjiga u kojoj opisuje ono što nije stalo na TV.  U ukupno sedam epizoda Palin obilazi Bugarsku, Tursku, Rumunjsku,  Mađarsku,  Moldaviju, Ukrajinu, Poljsku, Češku, Slovačku, baltičke zemlje, te države bivše Jugoslavije, a završava na prostoru Istočne Njemačke, tamo gdje je bila granica dva sustava. Već u prvoj epizodi, naslovljenoj 'Rat i mir', Palin posjećuje Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Albaniju.

Palin je istakao da je jako uživao u Hrvatskoj, 'koja mu se već čini dijelom Europe' (hvala, hvala!), posebno je pohvalio odličnu hranu u restoranima. Po njegovim riječima, 'uživao je u rajskom pejzažu, vinu i ukusnoj hrani'. U Buzetu, kojeg su proglasili 'gradom tartufa', su u divovskoj tavi spremali desetak kilograma tog specijaliteta s jajima. Pajtonovac Palin je isprobao jelo i prokomentirao: 'Nisam doživio tartufe kao afrodizijak, ali nikad se ne zna, imam 63 godine pa tijelo sporije reagira.' U Splitu je zaigrao picigin, a dva dana je proveo i na Hvaru. Nezaobilazna destinacija bila je i Dubrovnik, gdje je sreo Edina Karamazova, virtuoza lutnje koji je nedavno snimio album sa Stingom. U susjednoj BiH je obišao poznati Stari most, a u Međugorju je razgovarao s Mirjanom Dragičević, jednoj od lokalnih mještanki kojoj se već 25 godina ukazuje Gospa. U Sloveniji je odsjeo u bivšoj Titovoj rezidenciji na Bledu, a u Beogradu je posjetio Muzej automobila, te razgovarao s kultnim Rambo Amadeusom

Zna se još i da ga je ugodno iznenadila Moldavija, koja izgleda ljepše nego što je očekivao, a u Moldaviji, Bugarskoj i Rumunjskoj su ga razveselila i kvalitetna vina. Poslije ugodnog pića lakše je istrpio i vožnju željeznicom, a da sve bude u pajtonovskom stilu, pobrinuo se vlak pun – drvosječa. U svakom slučaju, izgleda da se 'leteći Palin' svugdje dobro proveo, a Hrvatima je bitno da su opet dobili reklamu za svoj tako važan turizam. Jedini je problem da, poznavajući ponašanje naših konobara i ostalog osoblja, možemo očekivati i da Palin zajedno sa Johnom Cleeseom dobije ideje za nove epizode 'Fawlty Towersa'.

Komentari

Nema komentara.