Zar E.T sine Spielberg? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Zar E.T sine Spielberg?

Zar E.T sine Spielberg?

Je li E.T-ja kreirao Spielbergov 'meštar od efekata' Rambaldi, ili je isti ukrao lik Melvina španjolskom stripašu Blázquezu, pitaju dokumentaristi.

p.h. 30.01.2007 0 komentara

Zar E.T sine Spielberg?

'Melvin vs. E.T. - The History of Joaquín Blázquez' dokumentarac mladog španjolskog redatelja Víctora Saràbiaoa koji će uskoro, uoči E.T-jeva 25. rođendana doživjeti španjolsku premijeru postavlja tezu: Spielberov E.T je plagijat.

A priča ide ovako: 1975., Joaquín Blázquez, tada 29-godišnji stripaš iz Barcelone za američku strip kuću Warren Magazines kreirao je lik vanzemaljca Melvina /NASLOVNA/ koji je izašao epizodi 'One Foggy Christmas Eve' u 49. broju horor stripa Vampirella. Nakon što je nacrtao Melvina, Blazquezova karijera krenula je silaznom putanjom, Warren Magazines je propao, a on je sve više tonuo u depresiju. Sedam godina kasnije, na Joaquinovo veliko zaprepaštenje, njegov se Melvin ukazao na filmskom platnu - kao Spielbergov ET. Od tada, pa sve do smrti 1986., jedini cilj u životu mu je bio odvesti Spielberga pred sud. No ni u tome nije uspio, umro je u 40-toj, izmučen depresijom, halucinacijama, alkoholom i dijabetesom.

Redatelja Saràbiaoa na cijeli je slučaj uputila Blázquezova supruga Conchita koja je 20 godina nakon smrti otvorila kovčeg sa suprugovim dnevnikom, bilješkama o cijelom slučaju i Blazquezovim pismima Spielbergu.


E.T, r. Steven Spielberg

No, bitka za autorstvo u užem smislu nikad niti nije bila usmjerena direktno protiv Spielberga, koji je priču o vanzemaljcu oblikovao prema dječačkoj fantaziji o imaginarnom prijatelju iz svemira. Kreiranje lika ET-ja ionako se pripisuje talijanskom meštru od efekata Carlu Rambaldiju koji je prethodno već kreirao De Laurentisovog 'King Konga', Ridley Scottovog 'Aliena', svemiraca za 'Bliske susrete treće vrste', zajednička im je bila tek ideja da simpatični uljez ima produženi vrat. Sve ostalo, otkrio je Gambaldi u kasnijim intervjuima, inspirirano je njegovom slikom iz 1952. 'Donne del Delta', i licima Carla Sandburga, Einsteina i Hemingwaya, a krajnji je rezultat Spielberg nazvao kreaturom koju bi samo majka mogla voljeti.

Službena stranica i trailer dokumentarca 'Melvin vs. E.T. - The History of Joaquín Blázquez' nastalog u produkciji La Cajanegra Productions je ovdje, pa bacite pogled na Blazquezovog Melvina i - prosudite sami.

Komentari

Nema komentara.