Sva čuda montaže - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Sva čuda montaže

Sva čuda montaže

Ukoliko ste od onih filmskih sladokusaca kojima je uzbudljiva svaka caka sedme umjetnosti veselit će vas dvd ponuda gdje je montaža in flagranti.

m.n. 29.08.2005 0 komentara

Sva čuda montaže

Kao što vam najavismo – u fokusu doca 'The Cutting Edge: The Magic of Movie Editing' koji datira iz friške 2004. jest montaža. Dvd premijera najavljena je za 6. listopada, a prije nego se lavovski bacimo na cijelu stvar najprije ćemo istaknuti Reutersovo upozorenje: unatoč obećavajućem naslovu, dvd nije praktično edukativanog karaktera (ništa od alternativnog obrazovanja za wanna be montažere) nego fino donosi cijelu povijest montaže – od prvih eksperimenata pa do današnjih egzibicija.

Osim što možete proširiti sve uvide koje vam donosimo u enciklopedijskom RFP-u, saznati nešto o važnosti izbora pojedine tehnike, zapamtiti jednom zauvijek da je otac nevidljivog reza D.W. Griffith, a da je revolucionarne tehnike uveo Dziga Vertov, redateljica Wendy Apple pruža i detaljan uvid u odnose montažer-redatelj koji su zbog bliskosti nerijetko prerastali u brakove.

Kroz bogato tkivo montaže i pripadajuće joj dinamike gledatelj je vođen naracijom Kathy Bates, a ukoliko vam je do razvikanih imena, određeni su komad priče odradili i Steven Spielberg, njegova legendarna suradnica Verna Fields, ali i Quentin Tarantino, James Cameron, Wes Craven i slična ekipa. Sama je redateljica za Reuters otkrila da su u početku montažeri oklijevali – bilo im je neobično staviti sebe u prvi plan jer su po prirodi uvijek u sjeni, u simbiozi s redateljem. Upravo zbog tijesne povezanosti ovog dvojca i njihove važnosti za cijeli proces, Appleova je shvatila da ih pred kamere mora staviti u paru kako bi lakše pričali o tajnama zanata.

O vječnom pitanju slave koje smo ne tako davno postavili i domaćim majstorima u filmu progovara predsjednik američkog udruženja, Alan Heim: 'Mislim da montažeri nikad neće biti celebrity's, što je negdje i u redu. S vremenom smo postali vidljiviji i priznatiji nego u prošlosti, a dio svoje energije moramo utrošiti i na edukaciju gledatelja. Važno je da oni što bolje razumiju proces'. Ukoliko ste raspoloženi za gledanje, film možete naručiti na Amazonu za kojih 14 dolara od listopada (klik!), a mi vas, s obzirom na krupne kadrove, paralelnu radnju, slow motion i izmjenu scena pozdravljamo s općepoznatim: film zaista nastaje u montaži.
Komentari

Nema komentara.