DVD dokumentarizam - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      DVD dokumentarizam

DVD dokumentarizam

Za sve poklonike preciznog i britkog doku-prikaza, predstavljamo dvojicu majstora: Broomfielda i Morrisa čiji se zanimljivi uratci mogu nabaviti na DVD-u.

m.n. 03.08.2005 0 komentara

Čestiti predstavnik cinema veritea, Nick Broomfield, autor koji je poznat po minimalističkoj ekipi (on i kamerman), rođen je iste, 1948., godine kao i Errol Morris, često socijalno i politički angažiran autor. No, osim njihove filmaške izvrsnosti, ta je činjenica slučajnost i nije razlog uparivanja ovog dvojca. Obojica su, naime, širom svijeta priznati majstori pripovijedanja – dok se smatra da je Broomfield uvelike utjecao na Michaela Moorea, Louise Theroux i Morgana Spurlocka, Morrisova je žena njegov stil objasnila rječju Interrotron – kovanicom terora i intervjua – tehniku monologa koju koristi svaki put kad sugovornika stavi ispred kamera. Virnite što vam nudimo…

S Broomfieldove vam bogate liste predstavljamo doc 'Fetishes' iz 1997. godine radi kojeg je ovaj neobični Britanac puna dva mjeseca proveo u klubu Pandora Box, snimajući tete i klijente kako izvode svakakve operacije. Ukoliko niste znali, 11% žena i 14% muškaraca ima svoju omiljene fetiš rituale, a Pandorina kutija je prohtjevnim klijentima (mnogi od njih su bili lovatori) ispunjavala sve zahtjeve ('oćete ljubavnicu, roba, sado-mazo, infantilizam, gumu? Sve može!). Na Amazonu se može kupiti dvd koji nije gledljiv po našim standardima, tako da film možete naručiti na britanskom Compriceru od 11 do 15 funti (klik ovdje).

Što se Morrisa tiče, ljubitelji će se oduševiti specijalnom kolekcijom – na Amazonu su za 35 dolara dostupna čak tri hvaljena naslova – 'Gates of Heaven' (1978), legendarni 'The Thin Blue Line' (1988) te 'Vernon, Florida' (1981). Navedeni naslovi najbolje predstavljaju Morrisovu istinoljubivost i zanimanje za ljudsku prirodu. Naime, dok je 'Gates of Heaven' istodobno dirljiv i smiješan pogled na groblja ljubimaca kao i način na koji se vlasnici nose s gubitkom životinja, 'Vernon, Florida' priča o malom gradu a 'The Thin Blue Line' ispituje zamršen slučaj brutalnog ubojstva za koje je osuđen nedužan čovjek (nakon što je doc snimljen čovjek je pušten iz zatvora!).

Trebate li dobar materijal za prekratiti ove kasnojesenske dane, naručujte odmah!
Komentari

Nema komentara.