Bog kojeg nije ni bilo - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Bog kojeg nije ni bilo

Bog kojeg nije ni bilo

…doslovno je i prevedeno ime novog dokumentarca Briana Flemminga. Možda ne znate njega, no glavni je lik sveprisutni i raspeti – Isus. Nije za bogobojazne!

m.n. 24.06.2005 0 komentara

Bog kojeg nije ni bilo

'The God Who Wasn't There', u najmanju ruku hrabar i provokativan naslov, nakon samo desetak dana prikazivanja u SAD-u (već je dostupan i na DVD-u pa klikajte!) digao je salve prašine koje se mogu uspoređivati s efektima razvikanih filmova 'Bowling for Columbine' i 'Super Size Me' koje dobro debelo koristi u vlastitoj reklami (klik na site!).

S njima dijeli i ogoljen te direktan pristup kojim se redatelj Brian Flemming hladnokrvno obračunava s religijom, doslovnim tumačenjem Biblije i utjecajem Crkve na državnu upravu, pokazujući zube svim tradicionalistima i bogobošcima, navodi NewsWeek. Od déjà vu radnje koja se bavi licemjerstvom kršćana i Crkve općenito, činjenicom da vjernici nedovoljno poznaju korijene svojih uvjerenja i mnogo toga uzimaju zdravo za gotovo, zanimljivije je porijeklo samog autora, jer se on u filmu razračunava s vlastitim razlozima ateizma.

Flemming (38) je u školskoj dobi pohađao dvije religijske škole, a sam navodi da je prije nego si je pripisao titulu 'ateist-kršćanin' svoj život nekoliko puta posvećivao Isusu. Osobno vjeruje da je čovjek koji je jednom bio kršćanin, na neki način to i ostaje cijelog života, a osim ovog dokumentarca potpisuje i dramu 'Bat Boy: The Musical' koja je prikazivana na off-Broadway sceni te film 'Nothing So Strange'.

Generalna ideja koju zastupa u filmu jest teza da Isus ustvari nije nikada postojao tj. da njegovo postojanje nije povijesno utemeljeno. Najveći argument za takve njegove tvrdnje jest podatak da se o Isusu sve više i više pisalo i govorilo kako su odmicala stoljeća, što je prilično nelogično, a posebno ga smeta što se u poslanicama svetog Petra i Pavla nigdje direktno ne spominje, iako su ga oni, prema učenju, poznavali.

Isus, pa onda i kršćanstvo indirektno, prikazani su kroz usta vjernika sa svih mogućih aspekata – od Krista kao oružja za dobra djela i sreću, Raspetog koji je motiv za protjerivanje, ubojstva, mržnju, dnevnu politiku, pa do Patnika okruženog nasiljem kako ga prikazuje Mel Gibson. Velik je dio filma sastavljen od patchworka intervjua, a sugovornici se granaju od nadstojnika vjerske škole, znanstvenika i teologa. Svi naglašavaju istu stvar – važnost mitološkog, a ne doslovnog tumačenja Biblije, te odmak crkve od teokratskog. Flemmingova je osnovna poruka – ne bojte se preispitati svoja uvjerenja.

Za razmišljanje vam dajemo još jednu puzzlu – glazbena je podloga remiksirana od pjesama Thievery Corporationa i angažiranih Davida Byrnea, Zap Mame i Le Tigre.
Komentari

Nema komentara.