Cenzura od Rusije do Amerike - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Cenzura od Rusije do Amerike

Cenzura od Rusije do Amerike

U Rusiji kasape 'South Park' jer se zeza na račun Putina, a u SAD-u i Velikoj Britaniji skraćuju 'Brunu' da bi ga mogli gledati i mlađi gledatelji. Oh, ja!

s.p. 14.07.2009 0 komentara

Cenzura od Rusije do Amerike

'South Park' ne cenzuriraju samo u Americi, dobio je 'čast' da ga prepravljaju i u Rusiji. Hollywwod Reporter objavio je kako je ruska TV postaja 2X2 prošli tjedan iz epizode 'South Parka' isjekla onaj dio koji se odnosi na Putina. Još je nejasno je li to ruska televizija učinila na svoju ruku, ili im je to naredila ruska verzija Vijeća za elektronske medije. Glasnogovornik državnog tijela za nadzor medija izjavio je da oni 'nemaju pojma o incidentu' i 'da se uopće ne miješaju u uredničke odluke'. Naravno, javnost im ne vjeruje - u Putinovoj Rusiji često se zabranjuje svaka satira na račun vodećih političara.

 
Isječak s Putinom, epizoda 'South Parka' 9.13 'Free Willzyx'

Nije objavljeno o kojoj je epizodi riječ, ali se može pretpostaviti da je to bila 13. epizode iz 9. sezone, koja se u SAD-u emitirala 2005. U epizodi 'Free Willzyx' Kyle i društvo pokušavaju spasiti kita Willzyxa koji mora otići na Mjesec da bi preživio. Stoga dečki pokušavaju pripremiti put na Mjesec, pa zovu Ruse koji to organiziraju za milijunaše koji im masno plaćaju. Na telefon ime se javlja Putin koji je očajan što je Rusija pred bankrotom, ali presretan kada mu se javljaju 'bogati Ameri', a kada shvati da klinci nemaju para, psuje Busha i njegove šale.

Duhovito i bezopasno, ali nekima se to nimalo ne sviđa. A zapadnim cenzorima ne sviđa se provokativni 'Bruno', pa ga je studio Universal premontirao da ga mogu vidjeti i mlađi gledatelji. U Americi je izbačeno nekoliko prizora da bi film mogli gledati i oni ispod 17 godina, a od 24. srpnja u Britaniji će paralelno igrati 2 verzije. Jedna će biti integralna verzija za odrasle ('18'), a druga je verzija sa par minuta manje, što će učiniti film prihvatljivim za 15-godišnjake. Mi se samo pitamo - a koji dio 'Brune' uopće možemo preporučiti klincima?

Komentari

Nema komentara.