Kratko je Oscaru slatko - animirani filmovi - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Kratko je Oscaru slatko - animirani filmovi

Kratko je Oscaru slatko - animirani filmovi

Za Oscara u kategoriji kratkometražnog animiranog filma bore se hobotnice, zec, pogrebnici, ljubavnici iz zahoda i starčići iz Japana.

s.p. 06.02.2009 0 komentara

Kratko je Oscaru slatko - animirani filmovi

Pored velikih naslova, glumaca i redatelja, kratkometražni filmovi nominirani za Oscara često izvuku kraći kraj medijske pažnje. Da bi ispravili tu nepravdu odlučili smo vam ih sve redom predstaviti. Prvi su na redu kratkometražni animirani filmovi. Među pet najboljih su melankolični japanski crtić o starenju i klimatskim promjenama ('La Maison en Petits Cubes'), ljubavna priča smještena u ruski zahod ('Lavatory - Lovestory') te zabavne i duhovite priče o hobotnicama ('Oktapodi'), zecu ('Presto') i pogrebnicima ('This Way Up') u nevolji. O čemu se zapravo radi, pročitajte i pogledajte:

'La Maison en Petits Cubes' ('Tsumiki no Ie')
Nježna japanska priča o starcu koji se osvrće na svoj život i prilagođava svijetu kojeg postupno preplavljuje voda. Komentar jednog gledatelja: 'Kao da gledam staru slikovnicu koja je oživjela!'


'La Maison en Petits Cubes' ('Tsumiki no Ie'), r: Kunio Kato, isječak.

'Lavatory - Lovestory' ('Ubornaya istoriya - lyubovnaya istoriya')
Ovo je prava (ruska) ljubavna priča! Klozetfrau održava zahod i skuplja sitniš, čita 'Sretnu ženu' i sanjari o romantičnijem životu. Kada primijeti da joj netko ostavlja cvijeće, u njoj se budi nada...Hoće li priča imati sretan kraj? Pogledajte i provjerite!


'Lavatory - Lovestory' ('Ubornaya istoriya - lyubovnaya istoriya'), r: Konstantin Bronzit, cijeli film.

'Oktapodi'
Ovaj crtić je ljubavna priča između dvije hobotnice kojima pipci služe da se grle. Jednog partnera otmu pa odlazi u ribarnicu na klanje, pa drugi odlazi u akciju spašavanja. Ovaj crtić ima nagradu s uglednog Annecyja, ali i Posebno priznanje dječjeg žirija s prošlogodišnjeg Animafesta u Zagrebu!


'Oktapodi', r: Julien Bocabeille, François-Xavier Chanioux, Olivier Delabarre, Thierry Marchand, Emud Mokhberi i Quentin Marmier, cijeli film.

'Presto'
E, ovaj ste crtić sigurno pogledali - i to na velikom platnu multipleksa! Ne sjećate se? Pa to je onaj Pixarov crtić koji se puštao kao uvod u 'Wall-E'-a! Za one koji ga zaista nisu gledali, to je nešto kao moderna verzija Zekoslava Mrkve, u kojoj se jedan zeko zvani Alec urnebesno natjerava s mađioničarem Prestom. U ovom crtiću jedina ljubavna priča je ona između zeca Aleca i mrkve - zbog te poslastice zeko i radi sve vragolije u filmu.


'Presto', r: Doug Sweetland, cijeli film.

'This Way Up'
Morbidni slapstick u stilu Tima Burtona bavi se dvojicom pogrebnika koji putuju do groblja u društvu pokojnika i doživljavaju neobične stvari. Možda je malo jezovito, ali sigurno neće otjerati gledatelje - film je dobio Nagradu publike u Ottawi!


'This Way Up', r: Alan Smith i Adam Foulkes, trailer.

Komentari

Nema komentara.